EcoFab: circulair en biobased bouwen vanuit een digitale fabriek

Substantiële stappen naar een duurzame toekomst

De sector staat voor ingrijpende veranderingen. Het klimaatakkoord, de energietransitie en strengere duurzaamheidseisen vragen om andere benaderingen in materiaalgebruik, ontwerpstrategieën en samenwerkingsvormen. In ons EcoFab richten we ons op duurzaam bouwen, CO2-reductie en het gebruik van circulaire en biobased bouwmaterialen. 

In een consortium werken we aan een integrale aanpak die alle facetten van het ecosysteem voor circulaire bouwmaterialen omvat. Het project Circulair en biobased bouwen vanuit de digitale fabriek (EcoFab) wordt ondersteund door een meerjarige subsidie van het Europees innovatiefonds OPZuid. 

Biobased en circulaire materialen

De focus ligt op biobased materialen zoals hout, bamboe, miscanthus, hennep en mycelium, getransformeerd vanuit de agrarische sector tot hoogwaardige bouwmaterialen. Daarnaast worden traditionele bouwmaterialen hergebruikt. Beton afkomstig van sloopwerken verwerken we tot circulair beton, wat aanzienlijk bijdraagt aan CO2-reductie. Daarnaast wordt een duurzame baksteen geproduceerd via een energiezuinig ‘koud’ procedé, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparing. 

Digitale transformatie

Onze productieketen bestaat uit drie hoofdstappen:

  1. Productie van grondstoffen
  2. Duurzaam ontwerp van gebouwen
  3. Assemblage van modulaire, circulaire woningen 

De digitale tools sturen het gehele proces aan, waardoor we efficiënt en innovatief kunnen produceren in onze digitale Modulefabrique. In de Modulefabrique worden in samenwerking met co-makers wanden, vloeren en daken geproduceerd.  

Lees meer over de Modulefabrique

Doelstellingen

Ons doel is om de transitie naar een duurzame bouwsector te versnellen door het gebruik van circulaire en biobased materialen te stimuleren. Met praktische voorbeelden gaan we de komende drie jaar laten zien wat de potentie van circulair en biobased bouwen is, met als uiteindelijk resultaat opschaalbare circulaire en biobased woningen. 

De drie typen demonstratiewoningen, wij noemen ze 'TerugWINwoningen', laten zien wat de potentie is van circulair en biobased bouwen, met als resultaat een significante CO2-reductie. 

Lees meer over de TerugWINwoning

Projectorganisatie

Door samenwerking en innovatie zorgen de consortiumpartners voor een positieve impact op de bouwsector en de maatschappij. De samenwerking met kennisinstellingen draagt bij aan de verspreiding van kennis en de ontwikkeling van medewerkers. 

Ondersteuning komt van Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool, Koning Willem I College en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij helpen bij het bepalen van de financiële waarde en toepasbaarheid van circulaire en biobased materialen. Building Balance verbindt het project met producenten van biobased materialen, terwijl de zuidelijke Ecodorpen fungeren als testpartner. Daarnaast zijn diverse partners betrokken bij de productie en afname van materialen en modules, wat leidt tot een nieuwe manier van werken en een cultuurverandering in de sector. 

Lees meer over Ecodorp Boekel

Projectpartners

Hendriks (penvoerder), Avans Hogeschool, Bras Elektro, C. van der Ven Grond- en Sloopwerken, Fontys Hogeschool, Van de Haterd Zand- en Cementhandel, Van Mensvoort, Mivi Holding B.V., Technische Universiteit Eindhoven, TTO, Van der Vin Kozijnen, 100% Zonnig, MOSO, in samenwerking met BambooLogic, Koning Willem I College, PIP, HFB Building Balance, GPR Projectinstallaties, ondersteund door Berenschot. 

EcoFab wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid.

 

 

    

 

 

Meer weten over dit project?

Carl Dolmans
Directeur Bouw