De toon zetten in circulair en biobased bouwen

Onder andere met houten elementen uit eigen fabriek

De wereld beter achterlaten voor de volgende generaties, daar gaan we voor. In onze fabriek in Oss produceren we daarom houten prefab-elementen voor nieuwbouw, renovaties en optoppingen.“Hier is steeds meer vraag naar”, vertelt directeur Carl Dolmans. “Maar het draait allang niet meer om hout alleen. Wij richten ons steeds meer op vernieuwende circulaire en biobased materialen.”

Wat de Kloosterlaan in Boekel, het nieuwe buurtschap Kloosterveldt in de wijk Veghels Buiten en de Molukkenstraat in Nijmegen met elkaar gemeen hebben? Op al deze locaties verrijzen woningen en appartementen met modulaire (houten) elementen uit onze eigen fabriek. We produceren in Oss allerlei prefab-onderdelen, van dakkapellen en bergingen tot gevelelementen compleet met isolatie, kozijnen en deuren. “Nu al kunnen we stellen dat we hier een topjaar draaien”, zegt Carl Dolmans. “Bij de nieuwbouwappartementen in de Molukkenstraat in Nijmegen bestaan het casco en de gevelinvulling zelfs volledig uit hout, dragend uitgevoerd. Uniek voor Nijmegen én voor ons.”

Beter voor mens en milieu

Steeds meer opdrachtgevers zijn geïnteresseerd in geprefabriceerde constructies, bijvoorbeeld van hout, aldus Carl Dolmans. “Wanneer we praten over hout, wil iedereen met ons meedoen. Dat is niet gek; een houtskeletbouwwoning levert bijna 25% CO2-reductie op in vergelijking met een woning die via een traditionele bouwmethode tot stand komt.” En er zijn nog veel meer voordelen. “Zo bouwen we weersonafhankelijk, hebben we minder handjes nodig en belasten we de projectlocaties en dus inwoners minder doordat de bouwtijd aanzienlijk korter is.”

Verder kijken dan hout

Het streven naar een circulaire economie heeft de vraag naar hout dus flink opgestuwd. “Het mooie is dat de ontwikkelingen razendsnel gaan. Wij spelen daarop in”, zegt Carl Dolmans. “Daarom kijken we verder dan hout en produceren we stap voor stap circulaire en biobased materialen. Denk aan circulaire bakstenen, circulair plaatmateriaal van hennep, zeewier en bamboe, en circulaire isolatieplaten van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Ook produceren we circulair beton met onze speciale betoncrusher, waarmee we volwaardig zand, grind en vulstof scheiden uit puin dat vrijkomt uit de gebouwen die wij 'oogsten'. Tegelijkertijd kunnen we met de introductie van nieuwe materialen de bouwkosten in projecten nog beter beheersen.”

Opdrachtgevers meenemen

Werken met circulaire en biobased materialen wordt steeds vanzelfsprekender in onze organisatie. “Zo hebben we een Circulaire grondstoffen BV opgericht om gebruikte grondstoffen in te zamelen en te verwerken voor een tweede leven”, legt Carl Dolmans uit. “Ook zijn we bezig met de certificering van de circulaire bakstenen en het circulair beton, zodat ze daarna modulair toepasbaar zijn in projecten. Het is een mooie weg die we afleggen. Morgen of overmorgen ontstaan er vast weer nieuwe inzichten of komen we met nieuwe innovaties. We willen koploper zijn én blijven en nemen onze opdrachtgevers heel graag mee in de ontwikkelingen.”

Carl Dolmans
Directeur Hendriks Coppelmans