Shimano

Hoofdkantoor met BREEAM certificaat

Overzicht Shimano

Wat
kantoorpand
Waar
Eindhoven
Expertises
BouwTechniekDuurzaam beheer
Opdrachtgever
Shimano
Nieuwbouw
BVO m2
5000

De opdracht: maak een duurzaam kantoorpand

Het Japanse Shimano-concern is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van fietscomponenten en de productie van vishengels en molens. Daarnaast produceert Shimano schoenen en voetenborden voor de roeisport. Zij wilden een nieuw hoofdkantoor neerzetten in Eindhoven en schreven een aanbesteding uit. We kregen de opdracht gegund door ons integrale aanbod van bouw in combinatie met de technische installaties.

De uitdaging: nieuwbouw op korte termijn

Omdat de voorbereidingsperiode maar heel kort was, hebben we ingezet op concurrent (parallel) engineering via BIM. We zijn begonnen met bouwen op 19 april 2016 en we hebben het gebouw in januari 2017 opgeleverd.

Tijdens het hele bouwproces hebben we veel aandacht gegeven aan omgevingsmanagement, veiligheid en duurzaamheid. We zijn niet voor niets Bewuste Bouwers. Zo hebben we tijdens de bouw gezorgd voor een strikte afvalscheiding en andere milieumaatregelen. We hebben bijvoorbeeld doelstellingen gemaakt om de CO2-uitstoot, die voortkomt uit onze bouwactiviteiten, te reduceren. Deze activiteiten hebben we gemonitord en gerapporteerd. Daarnaast hebben we tijdens de bouw rekening gehouden met de aanwezige planten en dieren. Na de bouw hebben we verschillende voorzieningen gemaakt, die een onderkomen bieden aan beschermde diersoorten.

Samen met deze aandacht voor omgeving, milieu en veiligheid én onze technische en bouwkundige oplossingen heeft dat ervoor gezorgd dat het pand in 2018 een BREEAM-Excellent certificaat heeft gekregen.

WELL Silver

Door covid heeft het langer geduurd voor er metingen mogelijk waren in het pand, maar recent (aug. 2021) is het keurmerk WELL Silver toegekend. De insteek van WELL is om de mensen in het gebouw op de eerste plaats te zetten. WELL biedt een raamwerk voor het optimaliseren van gezondheid en de welzijn van iedereen die werkt, op bezoek komt of een andere ervaring heeft in een gebouw.

Het resultaat: een high tech kantoor

Het kantoor heeft een oppervlakte van ca. 5.000 m2. Het is een modern, duurzaam gebouw met een high tech uitstraling geworden. De gevel bestaat hoofdzakelijk uit een aluminium vliesgevel met grote ‘vinnen’, die een zonwerende functie hebben. Verticale metalen lamellen beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon en zorgen voor een lichte uitstraling. Door weerkaatsing van het licht naar binnen kan Shimano besparen op het gebruik van kunstlicht. 

Meerjarenonderhoudsplan 

Hendriks Beheer verzorgt vanaf de oplevering het meerjarenonderhoud van de technische installaties in het pand van Shimano. 

Het gebouw wordt verwarmd door middel van een warmtepomp, die is aangesloten op de bestaande collectieve WKO bron onder de High Tech Campus. Daarnaast hebben we nog een luchtwarmtepomp geplaatst om de pieklasten op te vangen. Hierdoor heeft het pand van Shimano geen gasaansluiting nodig en wordt dankzij de vele zonnepanelen de warmtevraag duurzaam ingevuld. Om de 10 douches te kunnen voorzien van warm water hebben we zonnecollectoren geplaatst en een elektrische boiler voor de dagen zonder zon.

Een belangrijk deel van ons werk doen we op basis van meerjarenonderhoudsplannen. Dit doen we bijvoorbeeld ook bij de Talentencampus Oss en de 32 zorgwoningen van STMR in Geldermalsen.

Op zoek naar een partner voor het realiseren van jouw nieuwe kantoorpand? Laat het ons weten.

Directeur Marc van Rooij van Shimano over de samenwerking met Hendriks: “Hendriks zit inmiddels ook in mijn genen”

Shimano