La Verna

Van oud naar nieuw

Overzicht La Verna

Wat
Zorgappartementen
Waar
Alverna
Expertises
Bouw Onderhoud
Opdrachtgever
Talis
Nieuwbouw
Appartementen
90

Sloop-nieuwbouw woonzorgcentrum La Verna

In het Wijchense Alverna staat woonzorgcentrum La Verna. Het verpleeghuis was sterk verouderd waardoor de huisvesting niet meer voldeed aan de vraag van moderne zorgverlening. Daarnaast is er een groeiende groep zorgbehoevenden in de gemeente Wijchen. Na zorgvuldig onderzoek is samen met LuciVer, Driestroom en gemeente Wijchen besloten om een nieuw zorgcentrum te bouwen. Het oude verpleeghuis is gesloopt en vervangen door een veel groter complex. 

Het plan

In opdracht van woningcorporatie Talis bouwde Hendriks 90 grotere appartementen: 70 appartementen voor huidige cliënten van LuciVer en 20 appartementen voor Driestroom voor haar ouder wordende cliënten met een beperking. La Verna is door Van de Looi van Aken Architecten ontworpen en in bouwteamverband technisch in BIM uitgewerkt en gerealiseerd.

La Verna fase 1

Met deze nieuwbouw spelen de partijen in op de zorgvraag in Alverna. Ook voor de toekomst, want Alverna vergrijst. De nieuwbouw is comfortabel met ruimere kamers. De woningen zijn een stuk energiezuiniger, ze zijn koeler te houden, het is veiliger zonder drempels en er is zorgdomotica. Dit betekent meer comfort voor zowel de bewoners als het zorgpersoneel.

Het gebouw bestaat grotendeels uit drie lagen en één vleugel heeft vier lagen. De nieuwbouw heeft een plat dak en is minder hoog dan het oude La Verna. De 90 appartementen hebben een oppervlakte van 42m2 met een woonkamer, slaapkamer en badkamer met toilet. De appartementen zijn verdeeld in negen woongroepen met onder andere elk een gemeenschappelijke huiskamer en balkon. Op de begane grond bevinden zich de voorzieningen voor alle woongroepen zoals een ontmoetingsruimte.

Zorg voor bewoners voorop

De bouw werd in twee fases gerealiseerd, zodat La Verna operationeel bleef en bewoners niet tijdelijk ergens anders hoefden te wonen. De zorg voor bewoners staat immers voorop. In december 2020 startten we met de bouw. Ondanks corona en de bijbehorende maatregelen, is het gelukt om het eerste complex tijdig op te leveren. Na verhuizing van de bewoners naar de nieuwbouw is de oudbouw gesloopt. In juli 2023 vierden we de officiële oplevering van het nieuwe woonzorgcomplex.

Circulaire sloop

Om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie hebben we onszelf de vraag gesteld: “Welke kansen zien we om de sloop van het pand zo circulair mogelijk te doen?” Zo bleken de bestaande toiletpotten nog van dusdanige goede kwaliteit dat deze nog prima in een ander project toepasbaar zijn. De toiletpotten zijn met de nodige zorg uit het pand verwijderd en klaar voor een nieuwe leven. De hardstenen vloer van de oude gebedsruimte komt in het nieuwe gebouw terug, net als drie glas-in-lood-ramen. En een deel van het puingranulaat van het casco gaan we hergebruiken als grondstof voor een nieuw circulair product. 

La Verna omgevingscommunicatie

Bouwen zonder overlast

De bouw vroeg om tijdelijke voorzieningen, zodat de zorg voor bewoners gewaarborgd blijft. Zoals bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het gebouw, maar ook een tijdelijke ruimte waar je bij overlijden afscheid kunt nemen. Het vraagt om een flexibele instelling van alle betrokken partijen. 

Aangezien de bouw op een paar meter afstand van de bestaande woningen plaatsvindt, is er ook goed nagedacht over de manier van bouwen. We hebben gekozen voor kalkzandsteenbouw in plaats van prefab. Dit geeft minder overlast dankzij minder kraanuren en minder transport. Enkele omwonenden vreesden voor overlast van licht ’s avonds, waardoor gekozen is om bepaalde gevels geen ramen te geven. Om overlast van installatiegeluid te voorkomen is gekozen voor een bodemwarmtepomp. Tot slot is goede communicatie, zowel voor als tijdens de bouw, met bewoners en omwonenden van groot belang. Daarmee nemen we vragen en twijfels weg.

Huiselijke woonomgeving in toekomstbestendig gebouw

Eerder verscheen in vakblad Bouwen aan de Zorg een artikel over La Verna: Huiselijke woonomgeving in toekomstbestendig gebouw. 

Woningcorporatie Talis dacht al langere tijd na over de toekomst van Zorghuis La Verna. Het
gebouw in het Wijchense kerkdorp Alverna was niet meer geschikt voor de zorg die de doelgroep
nodig had. Op het bestaande terrein verschijnt nu een nieuw zorgcentrum.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.  

QR Code Scan

Inzet van QR-codes bij bewonerscommunicatie

Geen ellenlange geschreven handleidingen meer, maar een beknopte video-instructie

Lees meer