BIM

BIM is veel meer dan alleen een model om samen te werken

Vaak wordt BIM alleen gebruikt als samenwerkingsmodel. Bij Hendriks benutten we het voor veel meer doeleinden. Om kopersopties in 3D te visualiseren bijvoorbeeld. Zo krijgen kopers een beter beeld bij hun keuzes wat het verkoopproces efficiënter maakt. Of om richting opdrachtgever sneller met een integraal ontwerp te komen. Hiervoor gebruiken we onze BIM woning- en installatieconfigurator. Teamleider modelling & engineering Jeroen Brands speelt daarbij een belangrijke rol. Hij vertelt over de laatste ontwikkelingen.

Jeroen Brands

“We werken continu aan nieuwe methoden en technologieën op het gebied van BIM om zo slim en zo snel mogelijk te bouwen”, vertelt Jeroen. “Ja, ik denk dat we hiermee vooroplopen. Architecten en BIM-adviesbureaus zijn niet voor niets onder de indruk van de tools die we zelf ontwikkelen. Zeker van de woningconfigurator, waarmee we vlug en beheersbaar kunnen modelleren.”

Een uitbouw met één druk op de knop

Waar mogelijkheden zijn, ontstaan wensen. Ook intern. Zo klopten onze verkoopmanager en kopersbegeleider aan bij de afdeling engineering: of ze opties bij nieuwbouwwoningen nog beter zouden kunnen presenteren. “En dat is gelukt”, vertelt Jeroen. “Toekomstige bewoners kunnen vanuit een BIM-model door een woning lopen en meteen de opties bekijken. Bij het project Just Around the Corner hebben we dit al toegepast.”

“Met één druk op de knop voegen we bijvoorbeeld een uitbouw aan het ontwerp toe”, vertelt de teamleider verder. “In 3D gevisualiseerd, zodat kopers er meteen een goed beeld bij hebben. Daarnaast hebben woningeigenaren bij dit project de keuze uit zeven verschillende indelingen voor de badkamer: een kwestie van klikken en kiezen.”

Integraal uitgewerkt gemodelleerd

Ook voor opdrachtgevers en onszelf biedt de 3D-visualisatie voordelen. Elke optie bevat immers alle benodigde informatie voor het vervolg. “Ze zijn integraal gemodelleerd: bouwkundig, constructief en installatietechnisch”, legt Jeroen uit. “Zo is voor elke badkamer het leidingwerk al ontworpen. Doordat we repeterende taken automatiseren, gaat engineering sneller en de kwaliteit omhoog. Onderaan de streep scheelt dit kosten.”

Jeroen en zijn team hebben deze methode nu voor rijwoningen uitgewerkt, maar daar zal het zeker niet bij blijven. Ook tweekappers en vrijstaande huizen zullen volgen. Jeroen: “Wat mijn droom is? Dat een koper online keuzes maakt en dit meteen in een BIM-model verwerkt wordt.”

In ontwikkeling: de installatieconfigurator

Ondertussen werken onze engineers verder aan de volgende BIM-innovaties. En daarover heeft Jeroen tot slot nog kersvers nieuws. “Naast de woningconfigurator werken onze collega’s van Hendriks Techniek aan een installatieconfigurator. Hiermee kan de volledige installatie van een woning, zowel E als W, in het model van de woningen worden geplaatst. Eerst voor rijwoningen en later ook tweekappers en vrijstaande huizen. Alles om sneller en slimmer te kunnen bouwen, want daar vraagt de huidige markt om.”

Meer weten? Neem contact met mij op.

Jeroen Brands
Teamleider Modelling & Engineering