Kromstraat

Een mooie uitbreiding van betaalbare huur- en koopwoningen in het centrum van Oss

Overzicht Kromstraat

Wat
Nieuwbouwwijk
Waar
Oss
Expertises
OntwikkelingBouwTechniek
Opdrachtgever
Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Nieuwbouw
Rij- en hoekwoningen
29

Just around the corner

In het noordwesten van Oss achter de Kromstraat ontwikkelt Hendriks Projectontwikkeling het nieuwe woongebied Just around the corner. In deze nieuwbouwwijk tussen het spoor en de Kromstraat worden 29 rijwoningen gerealiseerd. Het plan ligt creatief ingebed in een comfortabele hoek nabij het centrum. Een aantrekkelijke plek waar het straks goed toeven is voor de overwegend jonge bewoners van het nieuwe buurtje. Een mooie uitbreiding met betaalbare huur- en koopwoningen volgens het Hendriks Premium Wonen concept, ook bereikbaar voor starters op de woningmarkt. 

Premium Wonen

“De locatie leende zich perfect voor dit plan. Het gaat om 29 identieke rij- en hoekwoningen, 20 koop- en 9 huurwoningen, die tot in detail zijn uitgewerkt volgens ons premium grondgebonden woonconcept”, vertelt ontwikkelaar Jos Ondersteijn. “Eén ontwerp vormde de blauwdruk voor de overige woningen.”

Hof van Fort

Het gaat om eigentijdse woningen met een prettige plattegrond en diepe achtertuinen. Fraai gelegen aan een rustig, kindvriendelijk woonerf met de welluidende naam ‘Hof van Fort’ waar alleen bestemmingsverkeer komt en voldoende parkeergelegenheid is. “Bovendien zijn de overwegend jonge bewoners op de toekomst voorbereid. De woningen voldoen aan de BENG-eisen, zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen en een luchtwaterwarmtepomp.”

Grote belangstelling

De koopwoningen konden zich dan ook in grote belangstelling verheugen, vertelt Jos. “Een jaar geleden startte de verkoop en binnen twee weken waren ze allemaal verkocht, met name aan starters. Dat was mede mogelijk door een koopstartregeling, waarbij je een woning met korting kunt kopen. De sociale huurwoningen worden verhuurd door BrabantWonen.”

Vliegende bewoners

Om de woningbouw mogelijk te maken, werd onder meer Café-Zaal ‘Het Fort’ gesloopt. Om deze roemruchte uitspanning te eren, bleef de naam behouden en werd gelobbyd voor een bijzondere entree voor het Hof van Fort. “Aan weerszijden van het woonerf maken we in samenwerking met de gemeente Oss een entree van grote pilaren om de suggestie te wekken dat je daadwerkelijk een fort binnenrijdt. Een leuke knipoog wat ons betreft.” Overigens moest Hendriks wel nog een onderkomen voor enkele vliegende bewoners regelen. “We hebben speciale schermen en kasten geplaatst voor de vliegroutes en huisvesting van vleermuizen. Die worden straks vervangen door bomen en vaste, ingemetselde kasten. Want behalve betaalbaar, bouwen we bij Hendriks ook natuurinclusief.”

Bouwen in een treintje

De bouw van project ‘Just around the corner’ verloopt ondertussen voortvarend. November 2021 werd de bestaande bebouwing gesloopt, waarna de grond bouwrijp werd gemaakt. Ondertussen liggen van enkele woningen de eerste verdiepingsvloeren en wordt nog voor de bouwvak gestart met het metselwerk. Jos: “De bouw verloopt als het ware in een treintje. Zo kan het gebeuren dat op de eerste woning straks al een kap ligt, terwijl aan het eind van het blok alleen nog de funderingsvloer zichtbaar is. Helaas zal de nieuwe bewoner van die eerste woning toch nog even moeten wachten tot het hele blok klaar is. Maar het gaat snel hoor. We verwachten de woningen nog eind dit jaar op te leveren.”