Van Heemstraweg

Transformatie van werkgebied naar betaalbaar wonen

Overzicht Van Heemstraweg

Wat
Nieuwbouw
Waar
Druten
Expertises
OntwikkelingBouwTechniek
Opdrachtgever
Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Nieuwbouw
Sociale huurappartementen
59

Transformatie van werkgebied naar betaalbaar wonen

In Druten transformeren we het zogenaamde ‘Introgebouw’ aan de van Heemstraweg 54 van werk- naar woonomgeving met betaalbare en duurzame appartementen. Het project omvat de ontwikkeling en realisatie van een woongebouw met 59 appartementen die allemaal bestemd zijn voor sociale huur. In de zomer van 2022 ondertekenden woningcorporatie Woonwaarts en Hendriks Projectontwikkeling hiertoe een intentieovereenkomst.

Sloop nieuwbouw

Behalve de ontwikkeling en realisatie van het woongebouw omvat het project de sloop van het bestaande, verouderde kantoorgebouw. Hierbij zal een deel van de kelder worden hergebruikt. De geplande nieuwbouw bestaat uit 59 sociale huurappartementen en een kelder met bergingen. De Van Heemstraweg in Druten is een integrale ontwikkeling van Hendriks. Hendriks Projectontwikkeling ontwikkelt het in eigen beheer en Hendriks Bouw neemt de realisatie voor zijn rekening. De E-en W-installaties verzorgt Hendriks Techniek.

Ontwerp

Het woongebouw krijgt een carré-vormig ontwerp dat qua vorm en afmeting dicht bij de vorm van het originele pand blijft, met uitzondering van de hoogte. De nieuwbouw bestaat straks uit vijf appartementslagen bovenop een half verdiepte bergingskelder. De begane grond is circa 1 meter opgetild van het maaiveld om plaats te bieden aan een beperkte kelder voor de individuele bergingen. Rondom de nieuwbouw worden op eigen terrein parkeerplaatsen voor de appartementen gerealiseerd.

Speels karakter

De gevel is verdeeld over twee stroken per laag, uitgevoerd in een cement gebonden plaat. De bovenste strook bevat de kozijnen. De onderste strook is volledig dicht met uitzondering bij de verspringende balkons. Door de gevelafwerking per strook te laten verspringen ontstaat er een speels karakter. De binnenkant van het carré is een open patiomodel met galerij-ontsluiting. Natuurlijk licht zorgt voor extra daglicht in de appartementen.

Betaalbare huurwoningen

Met het toevoegen van 59 sociale huurappartementen breidt Woonwaarts het aantal sociale huurwoningen in de gemeente Druten aanzienlijk uit. Een zeer welkome aanvulling op het aantal beschikbare betaalbare huurwoningen in de gemeente. Daarnaast geeft de woningcorporatie invulling aan de eigen doelstellingen op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid van het woningaanbod.

Lees hier ook het artikel "Een mooi staaltje circulaire bouw."