“Een mooi staaltje circulaire bouw”

Hendriks transformeert ‘Introgebouw’ naar 59 sociale huurwoningen

Daarmee omschrijft de directeur-bestuurder in een notendop wat het project rond het ‘Introgebouw’ – een oud kantoorpand – aan de Van Heemstraweg in Druten behelst. Het gaat om een overeenkomst voor 59 nieuwe woningen, die april jl. werd getekend.

 

Sloopnieuwbouw

Ontwikkelaar Martin Trower is nauw bij het project betrokken. “Het gaat om een sloopnieuwbouw project, waarbij een deel van de kelder wordt hergebruikt. Behalve dat dit project een transformatie van werkgebied naar woongebied oplevert, komt er een behoorlijke bulk herbruikbare bouwmaterialen uit voort. Om de materialen uit het kantoorpand voor de bouwketen te behouden, wordt het pand voor een groot gedeelte handmatig gedemonteerd. Kunststofkozijnen, glas en hout blijven bewaard en worden recycled. Steenachtige materialen als beton en steen worden kleingemaakt, of ‘gecrusht’ om als puinbed voor het nieuwe gebouw en terrein te dienen. Een mooi staaltje circulaire bouw.”

Carré-vormig ontwerp

Op de locatie van het bestaande en verouderde kantoorpand verrijst een fonkelnieuw en duurzaam woongebouw met 59 sociale huurappartementen. Trower: “Het gaat om een carré-vormig ontwerp dat qua vorm en afmeting dicht bij de vorm van het originele pand blijft, met uitzondering van de hoogte. De nieuwbouw bestaat straks uit vijf appartementslagen bovenop een half verdiepte bergingskelder. De begane grond is circa 1 meter opgetild van het maaiveld om plaats te bieden aan een beperkte kelder voor de individuele bergingen. Rondom de nieuwbouw worden op eigen terrein parkeerplaatsen en groen voor de appartementen gerealiseerd.”

Betaalbare huurwoningen

Met het toevoegen van 59 sociale huurappartementen breidt Woonwaarts het aantal sociale huurwoningen in de gemeente Druten aanzienlijk uit. Een zeer welkome aanvulling op het aantal beschikbare betaalbare huurwoningen in de gemeente. Daarnaast geeft de woningcorporatie invulling aan de eigen doelstellingen op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid van het woningaanbod.

Van werk- naar woonbestemming

Op donderdag 26 oktober 2023 startte in aanwezigheid van Woonwaarts, de gemeente Druten en Hendriks de bouw van 59 sociale huurwoningen voor kleine huishoudens. Om dat mogelijk te maken, sloopte Hendriks het verouderde Introgebouw aan de Van Heemstraweg. Daarmee verandert deze plek niet alleen van een werk- naar broodnodige woonbestemming; dit sloopnieuwbouwproject leverde bovendien een behoorlijke bulk herbruikbare bouwmaterialen op.

Bekijk hieronder een registratie van de sloop van het kantoorgebouw tot en met de start nieuwbouw. 

Startschot voor bouw van 59 sociale huurwoningen in Druten