Rietgrachtstraat

Woonproject in hartje Arnhem

Drukkerij en loods op Rietgrachtstraat 32

Aan de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem, waar Spijkerkwartier en centrum elkaar ontmoeten, op drie minuten lopen van schouwburg en Musis Sacrum, ligt een prachtige locatie, die uitermate geschikt is voor herstructurering. Hendriks Ontwikkeling heeft de locatie gekocht. Het gaat om een perceel van ca. 5.000 m² waar nu nog een drukkerij gevestigd is. Hendriks Ontwikkeling ging op de koffie bij de buren. Dat doe je thuis immers ook, als je gaat verbouwen.

Vroegere tijden

Op de locatie heeft vroeger de gereformeerde Oosterkerk uit 1887 gestaan. Tijdens de oorlog werd er flink gevochten en gebombardeerd. De kerk bleef overeind en na de oorlog begon een Citroën garage in de kerk met onderhoud van auto’s. De zaken gingen goed en er werd een showroom, benzinepomp en villa gebouwd. Jaren later ging het autobedrijf failliet. Dat betekende de komst van de drukkerij. En nu is Hendriks Projectontwikkeling dus eigenaar van deze fraaie locatie in het Spijkerkwartier.

Dialoog met de buren

Omdat de locatie middenin het Spijkerkwartier ligt, zijn we als goede buur eerst ‘op de koffie’ gegaan, voordat we een plan maken. Een verkennend gesprek met een willekeurige kopgroep van bewoners en wijkraad heeft inmiddels plaatsgevonden. Op basis van hun adviezen zoeken wij gestructureerd de dialoog met ‘de buren’. Onder ‘buren’ verstaan we niet alleen omwonenden, wijkraad, lokale ondernemers, omliggende vastgoedeigenaren, maar ook gemeenteraad en college.

Meer over Omgevingsparticipatie ‘Een goede buur’

Plan van 79 woningen

Na een intensief participatietraject met de omwonenden in het Spijkerkwartier is een plan gemaakt voor de bouw van 79 woningen. Dit plan is tot stand gekomen met de klankbordgroep, Hoogte 2 Architecten en Buro Harro. We hebben een stedenbouwkundig ontwerp ontwikkeld dat door de gemeenteraad in juli 2023 is vastgesteld. De plattegronden en plannen worden nu verder uitgewerkt. Ons doel is om in juni 2024 te starten met de verkoop van de woningen.

Het nieuwe plan aan de Rietgrachtstraat voorziet in een gevarieerd woonprogramma met grondgebonden koopwoningen en betaalbare koop- en huurappartementen. Nu deze intentieovereenkomst gereed is, kan ook de anterieure overeenkomst met de gemeente worden getekend en het ontwerp-bestemmingsplan ter visie worden gelegd. 

Burenmiddag Rietgrachtstraat