Rietgrachtstraat

Woonproject in hartje Arnhem
Rietgrachtstraat | Woonproject in hartje Arnhem | Hendriks bedenkt, bouwt, beheert

Drukkerij en loods op Rietgrachtstraat 32

Aan de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem, waar Spijkerkwartier en centrum elkaar ontmoeten, op drie minuten lopen van schouwburg en Musis Sacrum, ligt een prachtige locatie, die uitermate geschikt is voor herstructurering. Hendriks Ontwikkeling heeft de locatie gekocht. Het gaat om een perceel van ca. 5.000 m² waar nu nog een drukkerij gevestigd is. Hendriks Ontwikkeling ging op de koffie bij de buren. Dat doe je thuis immers ook, als je gaat verbouwen.

Hoe het begon

Martijn Bax, adjunct-directeur Ontwikkeling: “Als kleine jongen liep ik altijd vanaf de bushalte naar school via het pleintje aan de Rietgrachtstraat. Toen al viel het pleintje me op en vond ik het een bijzondere plek. Twee jaar geleden, een wat grotere jongen, kwam ik weer over het pleintje en heb meteen de stoute schoenen aangetrokken. Martin, de eigenaar, zat natuurlijk niet te wachten op een volgende ontwikkelaar, maar ik heb beloofd hem te verrassen. Dat heb ik gedaan en we raakten in gesprek. Hij heeft mij deelgenoot gemaakt van de historie en zijn eigen ondernemersleven op deze locatie. Er is een bijzondere klik ontstaan en ik heb uiteindelijk de locatie voor Hendriks mogen kopen. Nu mogen wij gaan toevoegen aan het verhaal van deze plek.”

Oosterkerk 1972 Garage Carel Wolf | Hendriks bedenkt, bouwt, beheert

Vroegere tijden

Op de locatie heeft vroeger de gereformeerde Oosterkerk uit 1887 gestaan. Tijdens de oorlog werd er flink gevochten en gebombardeerd. De kerk bleef overeind en na de oorlog begon een Citroën garage in de kerk met onderhoud van auto’s. De zaken gingen goed en er werd een showroom, benzinepomp en villa gebouwd. Jaren later ging het autobedrijf failliet. Dat betekende de komst van de drukkerij. Na zijn pensionering heeft Martin de drukkerij verkocht en het pand gehouden. En nu is Hendriks Projectontwikkeling dus eigenaar van deze fraaie locatie in het Spijkerkwartier.

Dialoog met de buren

Omdat de locatie middenin het Spijkerkwartier ligt, lijkt het ons goed om als goede buur eerst ‘op de koffie’ te gaan, voordat we een plan maken. Een verkennend gesprek met een willekeurige kopgroep van bewoners en wijkraad heeft inmiddels plaatsgevonden. Op basis van hun adviezen zoeken wij gestructureerd de dialoog met ‘de buren’. Onder ‘buren’ verstaan we niet alleen omwonenden, wijkraad, lokale ondernemers, omliggende vastgoedeigenaren, maar ook gemeenteraad en college.
Martijn Bax: “Wij kijken er naar uit het traject te starten. Wij zijn benieuwd naar de ideeën van onze buren. En we weten natuurlijk niet wat we tegen komen en of we daar iets mee kunnen: best spannend! In Hoogte2 Architecten hebben we in ieder geval een partij betrokken die goed bekend is met de buurt. Onze doelstelling is helder: op enig moment een project richting de gemeenteraad brengen dat een zo breed en groot mogelijk draagvlak kent. Dat is waar we voor gaan.”

Meer over Omgevingsparticipatie ‘Een goede buur’

Burenmiddag Rietgrachtstraat