Jeanette Horlings-Koetje

Stichting Samen Zorgen

Directeur-bestuurder Jeanette Horlings-Koetje over de samenwerking met Hendriks

In Andelst, gemeente Overbetuwe, leverden we aan Stichting Samen Zorgen (SSZ) de nieuwbouw op van een nieuwe woonzorglocatie met 35 appartementen. Deze nieuwe woonzorglocatie ligt op steenworp afstand van de huidige locatie. Mevrouw Jeanette Horlings-Koetje, directeur-bestuurder van Stichting Samen Zorgen over de samenwerking met Hendriks tijdens dit project.

Duurzaam en chique pand

“Ons huidige pand is 50 jaar oud. Renoveren was geen optie. Het was een bewuste keuze om voor nieuwbouw te gaan. Het ontwerp van Visser & Bouwman Architecten lag er al toen ik bij SSZ aantrad. Wat mij aanspreekt in het ontwerp is dat het appartementen zijn en het niet een verpleeghuisuitstraling heeft. Mooi is dat het al enige tijd gonst in het dorp wat voor chique en warm pand er nu staat. “
“Het gebouw is energiezuinig ontworpen, waardoor we in aanmerking kwamen voor gedeeltelijke groenfinanciering. Het dak ligt vol met zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd door een luchtwarmtepomp. Deze zorgt ook voor warmteterugwinning. Verder is er zonwering en komt er op het terrein een hemelwaterinfiltratiesysteem.“

Knap staaltje werk

“De coronacrisis stelde ons het afgelopen jaar zeker voor uitdagingen. De wereld stond op zijn kop. Wij zijn een kleine zorgorganisatie met twee locaties. Naast wijkverpleging, eerstelijnsverblijf leveren we dagbesteding. Het is een pittig jaar geweest, omdat we met een relatief kleine organisatie naast de nieuwbouw ook met COVID-19 moesten omgaan.”
“Toch hebben we de storm het afgelopen jaar doorstaan. En de nieuwbouw werd op exact de geplande datum opgeleverd. Dat vind ik echt een knap staaltje werk en een compliment aan iedereen die erbij betrokken was. Zeker aan de mannen die de nieuwbouw gerealiseerd hebben.”

“Wat ik waardeer in de relatie met Hendriks is de flexibiliteit. Er was begrip voor de situatie waarin wij zaten. In het begin letterlijk met een verpleeghuis dat niet toegankelijk was vanwege de landelijke lockdown. Soms was het toch nodig om op de bouw ergens naar te komen kijken. Uitdagend, maar samen hebben we steeds een oplossing gevonden.”

Plezierige samenwerking

“Ik waardeer de wijze waarop Hendriks ons tijdens het hele traject heeft geadviseerd. We gingen met elkaar in gesprek over de toekomstige bewoners van de nieuwbouw. Jullie speelden daarbij goed in op onze wensen. Zo kregen we tijdens de bouw regelmatig adviezen en tips voorgelegd; alternatieven die beter bij onze bewoners zouden passen. Jullie waren heel goed in staat om je te verplaatsen in de doelgroep. Soms zat het in kleine dingen. Ook hebben jullie goed meegedacht in mogelijkheden tot kostenbesparingen. Alles bij elkaar was het een heel plezierige samenwerking. Met ook een belangrijke rol voor onze directievoerder van Traject. Hij kende de uitgangspunten en vertaalde zaken naar een voor ons begrijpelijke vraag.”

Volledig ontzorgen

“De wijze waarop we samen dit traject gelopen hebben, heb ik als prettig ervaren. Voor SSZ was het de eerste keer dat we met een nieuwbouwproject te maken hadden waar we tevens eigenaar van werden. Tot op heden hebben wij altijd gehuurd. Dan is het prettig als je af en toe aan de hand wordt meegenomen. Tijdens de bouw hebben we bepaalde dingen nog anders af kunnen spreken. Daar kijk ik met een goed gevoel op terug. Reden waarom we bewust niet voor een turnkeyproject hebben gekozen.”

Sleuteloverdracht: spannend voor bewoners

“Ik ben tevreden als onze bewoners er met een lach op hun gezicht gaan wonen. Als het een mooie woon- en werkomgeving blijkt te zijn. Daar doen we het voor. Maar de sleuteloverdracht is voor onze cliënten ook erg spannend. De bewoners zijn op leeftijd, weten wat ze nu hebben en nog niet wat ze precies krijgen. Ze zijn gelukkig wel heel positief, omdat ze het pand er zo mooi uit vinden zien. In juni is het zo ver. Dan verhuizen we.“

Toekomst

“Onze speerpunten voor het komende jaar zijn onder andere het samen met onze bewoners kijken naar wat zij zelf willen en kunnen, en welke ondersteuning en begeleiding van SSZ gewenst is. Een uitdaging blijft het vinden van medewerkers, gezien de krapte op de arbeidsmarkt”. En daarnaast: wat hebben onze bewoners nodig en hoe kunnen vrijwilligers daar een rol in spelen? Hoe betrekken we ook de familie van onze cliënten? Er liggen nog voldoende mooie kansen en uitdagingen.”

‘Hendriks’ heeft een gezicht gekregen

“Ik heb het als prettig ervaren dat ik de mensen achter de organisatie Hendriks heb leren kennen. Jullie hebben echt een gezicht voor mij gekregen. Ik heb de betrokkenheid van jullie medewerkers bij de bouw en bij onze bewoners én organisatie ook echt gevoeld. Ik hoop dat dat omgekeerd ook zo was. Wij kennen als Stichting Samen Zorgen WARM-waarden, die staan voor Waardevol, Aandacht, Regie en Mensgericht. Dat is misschien dan wel in de kern wat Hendriks met ons gemeen heeft: we stralen uit wie we willen zijn.”

Hoge Hof

Lees hier hoe de bewoners verhuisden.