Gemeente Lingewaard

’’Stenen stapelen kan iedereen, het gaat om de visie.’’

Johan Sluiter, wethouder bij gemeente Lingewaard over de samenwerking met Hendriks

In Gendt (gemeente Lingewaard) hebben we twee projecten gedaan: de ontwikkeling van een nieuwbouwplan van ca. 85 grondgebonden woningen in Vleumingen-West en de herontwikkeling van de Martinuskerk tot 22 appartementen en 12 patiobungalows dat Hof van Gendt heet.

Wij spraken met wethouder Johan Sluiter en projectleider Jan Hendriks van de gemeente Lingewaard over de totstandkoming van deze projecten.

Leefbaarheid in de kleine kernen

Johan: “Bij aanvang van onze periode was het beleid alleen gericht op bouwen in Bemmel en Huissen maar niet in de kleine kernen. Maar omdat wij meenden dat bouwen belangrijk was voor de leefbaarheid, hebben wij daar onderzoek naar laten uitvoeren. Dat onderzoek onderstreepte dat er absoluut een bouwbehoefte was en daarom hebben we het beleid veranderd, zodat het mogelijk werd om ook in de kleine kernen te bouwen.”

Samen kijken naar de mogelijkheden

Johan: “Wij raakten toen in gesprek met jullie directeur Johan Bombach over de mogelijkheden om in Gendt te bouwen. Wat was onze visie, voor wie er gebouwd zou moeten worden en hoe dat aangepakt kon worden. Wat voor ons daarbij van belang is, is hoe jullie bedrijf in elkaar zit: kunnen ze meer dan alleen stenen stapelen en zit er ook een visie in die club? En dat vond ik bij Hendriks allemaal terug. Ook de no-nonsense cultuur en een wederzijdse klik gaven me direct al veel vertrouwen.”

Projecten integraal oppakken

Johan: “Wij hebben jullie toen gevraagd om ook mee te denken over de Martinuskerk in Gendt en beide vragen integraal te benaderen. Vervolgens is het parochiebestuur met Hendriks in contact gebracht en die hebben samen een heel mooi plan ontwikkeld. Waaruit veel respect blijkt voor de kerk, doordat een beeldbepalend deel blijft staan, waar anderen het misschien helemaal hadden platgegooid.”

“We hebben samen een hele goeie keus gemaakt”

Johan: “Bij beide plannen is heel goed gekeken naar de behoefte aan nieuw publiek. Want Gendt kent een uitstekend voorzieningenniveau en daar wilden we nieuwe bewoners bij aantrekken. Daar moet je uiteraard wel de juiste woningen voor bouwen. En als je ziet hoeveel belangstelling er al op de eerste inloopavond over de herontwikkeling van de kerk was, dan hebben we samen een hele goeie keus gemaakt.” Jan: “Je zag dat ook bij de informatieavond voor Vleumingen, waar meer dan 150 belangstellenden op af kwamen en de mensen gewoon buiten stonden.”

“Meedenken en problemen oplossen”

Johan: “Tijdens het proces bleven jullie ook meedenken. Toen er bijvoorbeeld vragen kwamen uit de buurt over de parkeermogelijkheden. Daar is met veel persoonlijke aandacht en uitstekende communicatie een goede oplossing voor gevonden.” Jan: “Wij hebben de omwonenden die vragen hadden tweemaal uitgenodigd. Hierna heeft Hendriks het plan aangepast om aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen. Het stedenbouwkundig plan wordt nu ook door die omwonenden gedragen. En dat is essentieel. Dat meedenken is een hele sterke eigenschap van Hendriks.”

Stenen stapelen kan iedereen, het gaat om de visie

Johan: “Je ziet gewoon dat bouwers die een visie hebben zich onderscheiden van stenenstapelaars. En Hendriks biedt niet alleen een technisch verhaal maar echt een concept. Met die eigenschappen en jullie ervaring is het project vanaf dag één goed en professioneel opgepakt. Het blijkt dat de vraag er gewoon is en daar is nu een prachtig aanbod voor ontwikkeld. En ik ben blij dat we in Hendriks de goeie partner hebben gevonden.”

Bekijk project Hof van Gendt

Bezoek de website van de gemeente Lingewaard