Startschot transformatie werk- naar woongebied

Verouderd kantoorpand maakt plaats voor 59 huishoudens

Op de plek van een verouderd kantoorpand, het zogenaamde Introgebouw in Druten bouwen woningcorporatie Woonwaarts en Hendriks Bouw & Ontwikkeling 59 nieuwe duurzame en sociale huurappartementen. Met de bouw wordt het aantal sociale huurwoningen aanzienlijk uitgebreid. De aftrap van deze broodnodige aanvulling vierden Hendriks en Woonwaarts tijdens de start bouw eind oktober 2023, samen met de gemeente, HuurdersBelangen Druten en enkele buurtbewoners.  

Snelle ontwikkeling door goede samenwerking

Woonwaarts directeur-bestuurder Antoine Pekel: “Voor veel Drutenaren was het gebouw aan de Van Heemstraweg al even een doorn in het oog. Vorig jaar juli spraken we de intentie uit om hier samen met Hendriks een nieuwe woonplek te bouwen.” In augustus van dit jaar was er groen licht om te starten met de sloop van het Introgebouw. Dat is erg snel voor een ontwikkeling van 59 appartementen. Antoine vervolgt: “Die snelheid kan alleen als we goed samenwerken. Bijvoorbeeld met de gemeente bij het doorlopen van vergunningen en procedures. Dat liep hier enorm goed.”

"De vraag is erg groot"

Wethouder Willy Brink: “Ik ben ontzettend blij met deze ontwikkeling. We beginnen behoorlijk warm te draaien met de woningbouw in Druten. En er komt nog veel meer aan. Dat onze partner Woonwaarts dit plan heeft opgepakt maakt dat we ook snel woningen kunnen bouwen voor Drutenaren met een smallere beurs. Want de vraag naar betaalbare huurwoningen is erg groot.” De woningen hebben straks een oppervlakte van ongeveer 56 m² tot 70 m². Tien appartementen hebben één slaapkamer, 49 appartementen hebben twee slaapkamers. Behalve uit de geplande woningen bestaat het gebouw straks uit een kelder met bergingen. In het voorjaar van 2025 krijgen de nieuwe bewoners de sleutel.”

Uiterst links op de foto: wethouder Willy Brink, uiterst rechts: directeur-bestuurder Antoine Pekel van Woonwaarts. Vierde van rechts: directeur Michael Hendriks.

Mooi staaltje circulaire bouw

Het introgebouw is een sloopnieuwbouw project, waarbij een deel van de kelder wordt hergebruikt. Want behalve dat dit project een transformatie van werkgebied naar woongebied oplevert, komt er een behoorlijke bulk herbruikbare bouwmaterialen uit voort. Om de materialen uit het kantoorpand voor de bouwketen te behouden, werd het pand voor een groot gedeelte handmatig gedemonteerd. Kunststofkozijnen, glas en hout bleven bewaard en worden recycled. Steenachtige materialen als beton en steen werden kleingemaakt, of ‘gecrusht’ om als puinbed voor het nieuwe gebouw en terrein te dienen. Een mooi staaltje circulaire bouw.

Startschot voor bouw van 59 sociale huurwoningen in Druten

Integrale ontwikkeling

De Van Heemstraweg in Druten is een integrale ontwikkeling van Hendriks. Hendriks Ontwikkeling ontwikkelt het in eigen beheer en Hendriks Bouw neemt de realisatie voor zijn rekening. De E- en W-installaties verzorgt Hendriks Techniek.