"Samenwerking was de sleutel tot het succes"

...in goede en slechte tijden

Op de kop af twee decennia nadat de handen voor het eerst op elkaar gingen voor de grootste uitbreiding van de gemeente Oss tot dan toe, ging in het voorjaar van 2022 het boek van de Piekenhoef definitief dicht. Althans: dat van de projectbouw in deze Berghemse woonwijk. Daarmee kwam ook een eind aan een succesvolle samenwerking tussen vier Osse bouwbedrijven die in goede en in slechte tijden stand hield.

Uitbreidingswijk

Alweer dik twintig jaar geleden, op 1 juli 2002 ging de bouw van uitbreidingswijk Piekenhoef officieel van start. Op die datum ondertekenden de gemeente Oss en vier bouwbedrijven een overeenkomst voor de ontwikkeling en realisatie van deze grote woonwijk. Idyllisch gelegen aan de rand van Oss, Berghem en natuurgebied Herperduin hoort de wijk bij Berghem. Een gezellig dorp met een bloeiend verenigingsleven en alle voorzieningen binnen handbereik.

Stedenbouwkundige opzet

Hendriks Bouw en Ontwikkeling was één van de bouwbedrijven die zijn handtekening onder Piekenhoef zette. Daarnaast maakten Muller, Berghege, en Wagemakers deel uit van de bouwcombinatie ‘Hoessenbos’. Samen met de gemeente Oss kwam de combinatie tot een stedenbouwkundige opzet van de nieuwe wijk en een verdeling van uitvoering.

Wonen in de Piekenhoef

Voortvarend van start

Als ontwikkelaar van Hendriks stond René Detmers aan de wieg van de nieuwe woonwijk. “De Piekenhoef groeide uit tot een aantrekkelijke en prettige woonwijk waar mensen graag wonen. Ruim opgezet, dicht bij de bossen en snel ontsloten naar snelwegen. Een geslaagde ontwikkeling. Maar het meest bijzondere aan dit langjarige, gefaseerde project is misschien nog wel de nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen. Die bepaalde uiteindelijk het succes van deze grote nieuwbouwwijk. Vergeet niet dat de Piekenhoef weliswaar voortvarend van start ging, maar tijdens de kredietcrisis in 2008 piepend en krakend tot stilstand kwam. De bouw viel stil. Dankzij die goede samenwerking zijn we ook die moeilijke periode doorgekomen. We hielden contact en wisten de Piekenhoef ook in die magere jaren leefbaar te houden. Vervolgens konden we het project nieuw leven inblazen toen het weer kon.”

Stroomversnelling

In de jaren die volgden, raakte de verkoop van woningen in een stroomversnelling. René: “In een aantal bouwfasen zijn uiteindelijk in totaal zo’n 1400 woningen gebouwd. Verschillende woningtypen in diverse prijsklassen. Zowel huur- als koopwoningen, waarvan Hendriks een vierde voor zijn rekening nam. Wij bouwden er voor het overgrote deel grondgebonden woningen. Vrijstaand, geschakeld, twee-onder-een-kap en ook diverse appartementen. Er is in deze wijk voor ieder wat wils. De patiobungalows vormden het sluitstuk van de wijk. Deze woningen zijn all-electric (gasloos), voorzien van elektrische radiatoren en zonnepanelen.

Slotakkoord

Met de afronding van de projectbouw in Piekenhoef, werd ook de bouwcombinatie Hoessenbos opgeheven. Al wat nog rest is een slotakkoord van de gemeente Oss die aan de westkant van de woonwijk 18 woonwerkkavels verkoopt. Daarmee komt een tijdperk van veelvormige nieuwbouw ten einde. En de Piekenhoef? Daar zullen nog vele generaties met veel plezier groot worden.

Ontwikkeling