Samen grenzen verleggen met WikiHouse-bouwsysteem

Onderzoek naar inzetbaarheid voor seriematige bouw

Weleens van WikiHouse gehoord? Dit modulaire, houten bouwsysteem wordt gezien als een revolutie in zelfbouw. Een innovatie die mogelijk ook voor projectbouw kansen biedt. Samen met Avans Hogeschool gaat Hendriks daarom uitgebreid op onderzoek uit.

Het eerste resultaat van dit multidisciplinaire project? Een door studenten ontworpen demowoning, is vanaf eind juni te zien in de ontvangsthal van Dome-X in Oss.

Ikea-bouwpakket, maar dan groter

WikiHouse in een notendop: je zoekt via een vrij te gebruiken online bibliotheek bouwelementen uit, die een computergestuurde CNC-machine vervolgens kan frezen uit multiplex. Aansluitingen en verbindingen zijn eenvoudig ontworpen, waardoor bouwervaring niet nodig is. “In feite krijg je een Ikea-bouwpakket, maar dan vele malen groter”, vertelt Nick Gevers. Hij verdiept zich naast zijn werk bij Hendriks in zijn vrije tijd al langer in het Engelse bouwsysteem en draagt bij aan de doorontwikkeling van het open source concept. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat WikiHouse past in het conceptenaanbod van Hendriks. Het is een goed antwoord op ontwikkelingen als het personeelstekort, demontabel en circulair bouwen en de stijgende vraag naar het gebruik van biobased materialen. De doorontwikkeling van het systeem en de inpassing in onze organisatie kunnen we niet alleen; het is juist goed om dat met diverse partners te doen. Mooi om te zien dat hogescholen hier ook een rol in kunnen spelen!”

Wisselwerking onderwijs en bedrijfsleven

Het concept WikiHouse is niet nieuw. Maar de meest recente versie van het systeem is uiterst geschikt voor prefabricage en daarom voor ons interessant. 17 derdejaars Avans-studenten onderzoeken nu hoe de laatste versie van het systeem kan worden gebruikt voor seriematige bouw. Nick Gevers: “De studenten krijgen begeleiding van uit Hendriks en MNEXT. Ook innovatiehubs SPARK Campus en Dome-X zijn betrokken, net als Stichting WikiHouseNL. De studenten verdiepen zich in alle disciplines; van financiën tot constructie. Ik merk dat ze vrij denken en met interessante ideeën komen. Dat is precies wat ik hoopte: een mooie wisselwerking tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven.” In juni 2024 bouwen de studenten de demowoning op in Dome-X, later gaat de woning naar Living Greenlab in Den Bosch, dit als samenwerking tussen MNEXT en Avans. “Dan testen we meteen de losmaakbaarheid. Ook vinden hier nieuwe onderzoeken plaats, bijvoorbeeld naar de akoestiek en brandwerendheid.”

Bekijk meer modulaire innovaties

Het testen en produceren van WikiHouse-bouwsysteem is gestart!

Hoogste punt in een paar dagen bereikt

Publicaties

Meer weten?

Wil je meer weten over WikiHouse en het onderzoeksproject? Neem dan contact op met Nick Gevers (klik op foto voor zijn gegevens).

Nick Gevers
Ambassadeur WikiHouse