Huurlingsedam; een wijk voor iedereen

Van betaalbare starterswoningen tot luxe twee-onder-één-kapwoningen

Huurlingsedam is een nieuwe woonwijk in Wijchen dicht bij het centrum en het Wijchens meer. In deze nieuwbouwwijk werd in 2009 begonnen met bouwen. In de afgelopen jaren zijn er in diverse fases al bijna 400 woningen gerealiseerd. Net zoals in de vorige fases is er ook nu weer ruimte voor iedere smaak en ieder budget. In Huurlingsedam Fase 3A komen namelijk geen saaie huizenblokken, maar veel variatie in woningsoorten en prijsklassen. Van betaalbare starterswoningen tot luxe twee-onder-één-kapwoningen.  

Fase 3A

Ten zuiden van de Oosterweg en grenzend aan de Wagemaker komen 250 nieuwe woningen. In opdracht van VOF Huurlingsedam (samenwerking van Hendriks Bouw & Ontwikkeling en Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling) bouwen wij hier 103 woningen. Dit plandeel omvat 37 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Talis, 19 goedkope koopwoningen en 47 vrijesectorwoningen.

De woningen zijn gasloos en bijzonder energiezuinig. Daardoor zijn de woonlasten aanmerkelijk lager en na oplevering de eerste jaren nagenoeg onderhoudsvrij.

Diversiteit aan woningen

Dit duurzame nieuwbouwproject bestaat uit een mix van tweekappers en rijwoningen voor diverse doelgroepen. Een wijk met ruimte voor alle levensstijlen. Hierdoor voelt de woonwijk aan als een dorp in een dorp. Qua sfeer past het nieuwe gedeelte straks goed bij de bestaande bouw en de diversiteit van de vorige fases.

Lambèr Hendriks, algemeen directeur van Hendriks Bouw en Ontwikkeling: ‘Huurlingsedam is een wijk voor iedereen. Het doet ons deugd dat we vaak te horen krijgen dat Huurlingsedam gezien wordt als een van de mooiste wijken van Wijchen. We kunnen dan ook niet wachten om te starten met fase 3.’

Het ontwerp van dit plan is uitgevoerd door Quadrant Architecten en Visser en Bouwman Architecten, onder supervisie van de bekende stedenbouwkundige Ashok Bhalotra. Hij was ook verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit van de eerdere fasen van Huurlingsedam.

Integrale aanpak

Hendriks is als onderdeel van VOF Huurlingsedam mede-ontwikkelaar en -opdrachtgever van dit project. De woningen worden gebouwd door ons bouwbedrijf en Hendriks Techniek verzorgt de technische installaties. Met meerdere disciplines onder één dak bieden we de toegevoegde waarde van een integrale bouwer.

Planning

Fase 3A is volop in voorbereiding. Naar verwachting starten we met de bouw van in totaal 250 woningen begin 2023.

Huurlingsedam fase 4

Op 9 maart ondertekenden gemeente Wijchen en de ontwikkelcombinatie VOF Huurlingsedam een samenwerkingsovereenkomst voor fase 4. In fase 4 in Huurlingsedam komen nog eens 220 woningen; 60% bestaat uit een mix van sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en koopwoningen onder de gemiddelde woningprijs. De overige 40% van de woningen wordt als vrije-sector koopwoningen verkocht.