Waterloostraat De Veldbies

Een mooi herstructureringsplan als goede aanvulling op de bestaande woningvoorraad

Overzicht Waterloostraat De Veldbies

Wat
Appartementengebouwen
Waar
Breda
Expertises
BouwTechniek
Opdrachtgever
Waterloostraat Breda CV
Nieuwbouw
Appartementengebouwen
2
Huurappartementen
28

28 huurappartementen

Op de plek aan de Waterloostraat stonden eerst twee oude schoolgebouwen. Nu realiseren we hier twee appartementengebouwen met in totaal 28 huurappartementen. Een mooi herstructureringsplan is de basis hiervan, waarmee de gemeente Breda erg blij is, omdat het een goede aanvulling is op de bestaande woningvoorraad.

Inpassing ontwerp in bestaande omgeving

Architect Op ten Noort Blijdenstein tekende voor het ontwerp. Er is gekozen voor twee identieke wooncomplexen, die worden uitgevoerd in witte prefab betonelementen. Het metselwerk bestaat uit een hoogwaardige ‘wasserstrich’ steen in een oker/geel kleurpalet. Deze wordt toegepast in Vlaams verband. Dit thema van het bijzondere verband sluit mooi aan bij de gymzaal, die behouden blijft, waar het lage volume ook in een bijzonder patroon is gemetseld. Op een aantal plaatsen zijn er vlakken in de gevel geaccentueerd door de koppen van de stenen 15 mm terug te leggen. Zo ontstaat een subtiele vlakverdeling die de gevels iets meer spanning geeft.

Landschappelijke inpassing

Het omliggende terrein is uitgesproken vorm gegeven door landschapsarchitect Buiten 5. De wadi’s zijn samen met plantvakken tot een compositie gemaakt. Het bestaande park wordt straks rondom de gebouwen doorgezet, waarbij een zeer zorgvuldige keuze is gemaakt in beplantingen en materialisatie van de verharding.

Planning

Hendriks Bouw en Ontwikkeling is verantwoordelijk voor zowel het bouwkundige als installatietechnische deel. Hendriks Techniek verzorgt daarbij de werktuigbouwkundige installaties en De Bont Elektrotechniek de elektrotechnische installaties. De appartementencomplexen worden voorzien van zonnepanelen en maken gebruik van stadsverwarming. De uitvoering staat gepland voor medio maart 2021 en de verwachte oplevering is begin 2022.