Waterbrink

94 woningen op de Neerlanden II

Overzicht Waterbrink

Wat
Nieuwbouw
Waar
Maarheeze
Expertises
Ontwikkeling
Opdrachtgever
Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Nieuwbouw
Sociale huurwoningen
29
Sociale koopwoningen
10
Rijwoningen
23
Twee-onder-een-kapwoningen
22
Vrijstaande woningen
10

Wonen wordt geweldig

Maarheeze in de gemeente Cranendonck breidt fors uit met 94 woningen. Aan de noordkant van het dorp verrijst een nieuwe woonwijk: de Waterbrink, eerder bekend onder de naam Neerlanden II. Deze wijk wordt zo opgezet dat er volop ruimte is voor sociale ontmoetingen. Bovendien worden de woningen extra energiezuinig en is er veel aandacht voor biodiversiteit. Meer informatie vind je ook op de projectwebsite waterbrink.nl.

Waterbrink Maarheeze

De Waterbrink telt straks 29 sociale huurwoningen (voor woningcorporatie woCom), 10 sociale koopwoningen, 23 rijwoningen, 22 twee-onder-een-kapwoningen en 10 vrijstaande woningen. In het hart van de wijk komt een brink, die gaat fungeren als sociale ontmoetingsplek voor spelende kinderen en buurtgenoten.

De architectuur heeft een warme, dorpse uitstraling, waar op een eigentijdse wijze invulling aan is gegeven. Architect Maurice van der Meijden van Quadrant Architecten: “De diverse woningtypen kennen verschillende ambachtelijke details in de architectuur van de woningen. Met een juiste integratie van groene en duurzame bouwmaterialen krijgt de dorpse warme uitstraling een innovatieve knipoog.”

Energiezuiniger

Roel van Tiel, ontwikkelmanager bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling: “We maken alle woningen minimaal energieneutraal. Daarnaast zijn zeventien woningen straks Nul-Op-de-Meter (NOM). Dat is een aanvulling op energieneutraal, waarbij ook in het huishoudelijk energieverbruik wordt voorzien. Hiermee zetten we een aantal extra stappen naar een duurzame wijk.”

Grote biodiversiteit

Daarnaast wordt er ‘natuur-inclusief’ gebouwd. Van Tiel legt uit wat dit betekent: “Duurzaamheid is meer dan energie besparen en zuinig zijn. Ook het behoud en de ontwikkeling van biodiversiteit is daarbij belangrijk. Daarom bouwen we natuur-inclusief. Dat gaat veel verder dan het ophangen van de gebruikelijke nestkasten. Zo komt er meer groen dan gebruikelijk in zulke wijken en leggen we een bloeiboog aan, waardoor insecten en vogels er het hele jaar door voedsel vinden.”

Sociale cohesie

Tot slot valt de aandacht voor sociale cohesie op. Het parkeerterrein is bijvoorbeeld zo gesitueerd dat de huidige bewoners van het dorp en de mensen van de nieuwe wijk makkelijk met elkaar in contact komen. Verder staan er straks op de centrale brink veel bankjes en speeltoestellen, zodat er een natuurlijke ontmoetingsplaats ontstaat. Met kunstenares Angeline Maas wordt een community art-project opgezet, een kunstproject waarbij de toekomstige bewoners betrokken worden.

Samenwerking

De gemeente Cranendonck is tevreden met het plan van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “We zijn erg te spreken over het plan, dat dorps en innovatief tegelijk is”, aldus wethouder Frans Kuppens. “In het bijzonder omdat Hendriks hoog inzet op het gebied van duurzaamheid en sociale cohesie.”

Ook de lokale woningcorporatie is enthousiast over het winnende plan. Anke Nieuwland, manager Vastgoed bij woCom, vindt het belangrijk dat jong en oud in Maarheeze kunnen blijven wonen. “Doordat Hendriks in dit plan ook 29 sociale huurwoningen voor woCom bouwt, 18 levensloopbestendige en 11 starterswoningen, wordt de Waterbrink straks echt voor iedereen bereikbaar.”

Verkoop

Aanmelden voor de koopwoningen is momenteel nog niet mogelijk. De verkoop gaat naar verwachting in de zomer van 2022 van start.

Verhuur

De toewijzing van de sociale huurwoningen vindt te zijner tijd plaats via het regionale woonruimte-verdeelsysteem Wooniezie. Geïnteresseerden kunnen zich op www.wooniezie.nl nu al inschrijven als woningzoekende.