Walkwartier

Een toekomstig historische woonlocatie

Overzicht Walkwartier

Wat
Nieuwbouwwoningen en stallingsgarage
Waar
Oss
Expertises
Techniek
Opdrachtgever
Bouwbedrijf Berghege
Nieuwbouw
Koopappartementen
68
Huurappartementen
63

Hier komt alles samen

In het prestigieuze plan Walkwartier Oss worden 131 appartementen gebouwd, en is er ruimte voor winkels en horecazaken. In het 'Warenhuis' kun je straks terecht voor een lezing in de Bibliotheek, exposities van K26 of het hightech ontdeklab van STOOOM. Het Walkwartier is niet alleen vanwege de hoogte een toekomstig historische woonlocatie, maar vooral dankzij de bijzondere architectuur.

Hendriks Techniek verzorgt alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor de appartementen en de stallingsgarage.

Plan Walkwartier Oss

De BIM-puzzel van de toren

Voor de 131 appartementen maken we álle gebouwgebonden elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Van brandbeveiliging en toegangscontrole tot collectieve lucht-water-warmtepompen, ventilatiesystemen en het sanitair. Op zich zijn de technieken niet zo bijzonder, maar de BIM-puzzel was dat wel. Zeker voor de toren. De luchtafvoer van elk appartement moet namelijk helemaal naar de vijftiende verdieping, het water van iedere woning naar het riool. En dan lopen er nog allerlei nutsvoorzieningen in de schachten én is de betonconstructie essentieel.

Met al deze aspecten moesten we rekening houden in het 3D-ontwerp van het bouwwerk, wat nogal wat knelpunten opleverde. Maar dankzij veelvuldig overleg met de architect, constructeur en Bouwbedrijf Berghege, en ongeveer een jaar voorbereidingstijd, is het uiteindelijk gelukt om voor elke bottleneck in het ontwerp een goede oplossing te bedenken. Voor alle partijen.

De eerste samenwerking met Berghege

Als Hendriks Techniek zijn we onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, maar werken we ook volop voor andere ontwikkelaars en bouwbedrijven. Dit is de eerste keer dat we vanuit techniek met Berghege samenwerken en dat bevalt uitstekend. Het is een solide bedrijf met veel kennis en ervaring, net als wij. Daarom lukte het in de voorbereiding ook steeds om een oplossing te vinden. Op een sociale manier bovendien. Natuurlijk botsten de belangen wel eens, maar we kwamen er altijd uit, aldus Theo Hofmans, hoofd voorbereiding Hendriks Techniek. 

Wie nog meer vanuit Hendriks Techniek betrokken zijn? In het voortraject waren dat een engineer en een calculator elektrotechniek én een engineer en een calculator werktuigbouwkunde. Sinds februari 2023 zijn elke dag vier koppels van twee installateurs op de bouwplaats. En dat verdubbelt de maanden daarna nog. Foto: Thomas Seegers

Huur- en koopappartementen

Het penthouse dat gebouwd wordt op de vijftiende verdieping is één van de 131 appartementen. Dit is niet alleen de hoogste woning van de toren, maar met bijna 190 vierkante meter ook de grootste. De kleinste van dit hoge gebouw vind je op de begane grond; deze heeft een oppervlakte van 53 vierkante meter.

In totaal zijn er 68 koopappartementen, verdeeld over de woontoren en de vleugel aan de Carmelietenstraat. Aan deze straat is ook de hoofdentree van deze woningen. Boven de winkels aan de Walstraat worden 63 huurappartementen met een oppervlakte van 41 tot 125 vierkante meter gebouwd.

Parkeerkelder

Onder de nieuwbouw komt een parkeerkelder waar plek is voor ruim 140 auto’s van de bewoners van de appartementen. Parkeerterrein De Wal verdwijnt met komst van het Walkwartier.