Maaslandcollege Oss

Verduurzaming via warmtepomp en 3 grote zonneboilers

Verduurzaming gebouw C

Wat
Verduurzaming met warmtepomp en 3 grote zonneboilers
Waar
Oss
Expertises
TechniekOnderhoud
Opdrachtgever
OMO Scholengroep
0

Samen verduurzamen bij het Maaslandcollege in Oss

In een korte periode van ca. 8 weken is gebouw C van het Maaslandcollege in Oss verduurzaamd en van het gas afgehaald. Wij hebben aan de voorkant mee mogen denken over de technische installatie en deze ook ontworpen en uitgevoerd. Hendriks Onderhoud heeft nieuwe dakbedekking en nieuwe plafonds in de lokalen aangebracht. 

Verduurzaming via subsidie

Het prijskaartje voor deze verduurzaming? Circa acht ton. Het lukte de school een subsidie in de wacht te slepen, waardoor de overheid 30 procent meebetaalt. De rest betaalt de school zelf. Dat kan, omdat schoolbestuur OMO een speerpunt maakt van verduurzaming.

Technische installaties

De gasinstallatie is ontmanteld. De nieuwe warmtepomp en 3 grote zonnecollectoren zorgen ervoor dat de school maar liefst 20.000 kubieke meter gas per jaar minder verbruikt. En de warmtepomp wordt pas ingeschakeld als al de door de zonnepanelen opgewekte energie is verbruikt. De ventilatie is volautomatisch. Duurzaam opgewekte energie zorgt in de koude maanden voor verwarming en in de warme maanden voor verkoeling. Gebouw C van het Maaslandcollege is helemaal bij de tijd met zijn energiehuishouding. 
Een mooi staaltje verduurzaming.  

Monitoren

Stichting OMO werkt met deze installatie toe naar een energieneutraal pand. Het monitoren van het pand wordt door Hendriks Beheer gedaan in samenwerking met Ruud Megens van R.M.S. Advies en interim consultancy. Hiervoor is een gebouwbeheersysteem geïnstalleerd waarop ingelogd kan worden, zodat het verbruik afgelezen kan worden.  

In de pers

Het Brabants Dagblad schreef een mooi artikel over de verduurzaming. Lees het artikel hier