Hertog Janstraat - pvt panelen

Duurzame energie en warmte door pvt panelen en warmtepomp

Verduurzaming opwekking

Wat
PVT panelen en warmtepomp
Waar
Veghel
Expertises
Duurzame energieTechniek
Opdrachtgever
Area Wonen
Verduurzaming
Appartementen
21
PVT panelen
108
Warmtepomp
2

Groot onderhoud

De 2 appartementencomplexen van woonstichting Area zijn in 2023 bouwkundig verduurzaamd door Hendriks SGR. Hendriks Techniek verzorgde de verduurzaming van de opwekking.

Verduurzaming opwekking

Dit project kenmerkte zich door een korte, snelle voorbereidings- en ontwerptijd. In 2 maanden tijd is het ontwerp gerealiseerd. De wooncomplexen worden op dit moment verwarmd door een collectieve gasketel. Area wil beide complexen echter graag gasloos maken.

Warmtepomp
Daarom kiest Area nu voor het duurzaam verwarmen van de gebouwen. Hendriks Techniek heeft een warmtepomp naast de collectieve gasketels geplaatst. In de winter is de opgewekte energie wellicht niet voldoende om de energiebehoefte te dekken. Daarom blijven de bestaande collectieve gasketels in gebruik. Deze springen bij indien nodig of als er bijvoorbeeld een storing is bij de pvt panelen. Op het moment dat de gasketel aan vervanging toe is, wordt er een elektrische ketel geïnstalleerd. 

108 pvt panelen
Daarnaast zijn beide appartementencomplexen voorzien van 108 pvt panelen. Hierdoor verbetert het energielabel aanzienlijk. De pvt panelen leveren warmte voor de warmtepomp en wekken elektriciteit op voor het systeem. Voordeel van de pvt panelen is dat ze geen buitenunit hebben, waardoor er geen sprake is van geluidsoverlast.

Ventilatie
De ventilatie in de woningen wordt verbeterd door het plaatsen van mechanische ventilatie; er zijn roosters geplaatst in de gevels.