Hendriks hoofdkantoor

Duurzame vernieuwbouw

Overzicht Hendriks hoofdkantoor

Wat
Vernieuwbouw
Waar
Oss
Expertises
TechniekOnderhoudDuurzaam beheerDuurzame energie
Opdrachtgever
Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Vernieuwbouw
Verdiepingen
5

Een duurzaam en gezond kantoor begint met een heldere visie

Onze ambitie om Beste Werkgever te worden, leidde tot een heldere visie op onze eigen huisvesting. We willen voor onze medewerkers een duurzame werkomgeving die de werkomstandigheden positief beïnvloedt: slim, sociaal en sustainable. En dat is ons gelukt; gewoon op de plek van het bestaande hoofdkantoor in Oss.

Op het bestaande casco en met hergebruik van materialen bouwden we een gezond en duurzaam ‘thuis’ voor ons familiebedrijf. Energiepositief en voorzien van slimme domoticaoplossingen, groene moswanden, geavanceerde luchtfilters, verblijfsruimtes voor vlinders en vleermuizen, waterbesparingstechnieken, modulair en demontabel parkeerdek, gratis autolaadplekken en nog veel meer. In september 2021 hebben we er onze intrek genomen.

SOCIAAL – nieuw gezond thuis

De verduurzaming van ons bestaande kantoorpand heeft geleid tot een heerlijke en inspirerende werkplek, die voldoet aan de normen van Well (gold proof) en Breeam In-Use **** Excellent. Met het creëren van deze werkomgeving, verbeteren de werkomstandigheden van onze medewerkers significant. Onze medewerkers hebben de zekerheid dat zij in een comfortabele en gezonde omgeving kunnen werken.
Er is ook een doucheruimte gerealiseerd zodat medewerkers fris achter hun bureau de dag kunnen beginnen. Wij stimuleren onze medewerkers namelijk om vitaal te blijven. Wij promoten fietsgebruik voor woon-werkverkeer en ook sporten onder werktijd behoort tot de mogelijkheden. En hoe kun je de dag beter beginnen, dan met een goede bak koffie vanuit één van de pantry’s die allemaal voorzien zijn van een koffieautomaat met verse koffiebonen.

SLIM – innovatieve toepassingen

Het pand is voorzien van diverse innovatieve toepassingen, zoals een reserveringsysteem voor alle vergaderruimten. Via een groot ledscherm bij de entree verwijzen we bezoekers naar de juiste ruimte. De beschikbaarheid van de ruimte is ter plekke op een interactief scherm te zien, waardoor de vergaderruimten efficiënter ingezet kunnen worden. Ook is het mogelijk om op het scherm meteen de ruimte te reserveren, zonder tussenkomst van de receptie. De vergaderruimtes ventileren automatisch op basis van de werkelijke CO2-niveaus, ook wel vraaggestuurde ventilatie genoemd. Daarnaast is per groep van zes werkplekken de temperatuur, de ventilatie en de verlichting in te regelen. Verder is het pand voorzien van een toegangscontrolesysteem wat de veiligheid van de gebruikers verhoogt.

SUSTAINABLE – duurzaam / circulariteit

Vanuit de wens voor een Breeam In-Use **** excellent certificering is het pand voorzien van zes warmtepompen en een VRF-systeem. Daarmee wisselen we temperatuur (warmte en koude) uit binnen het pand, waardoor de energie efficiënt gebruikt wordt. Verder zorgt de toegepaste luchtbehandeling voor warmteterugwinning. Daarnaast zijn er waterbesparende kranen en werken we met lekdetectie in de toiletgroepen en bij de warmtepompen waardoor we onnodig waterverbruik voorkomen.

Het pand is uitgerust met een domoticasysteem met afwezigheidsdetectie; dit betekent dat de verlichting van een ruimte automatisch uitschakelt bij afwezigheid. Dit is duurzamer dan een aanwezigheidsdetectie. Bij het inschakelen van het alarm gaat automatisch alle verlichting uit, de zogeheten veegpuls. Natuurlijk is het hele pand voorzien van energiezuinige ledverlichting. In het ontwerp is rekening gehouden met een gezonde werkomgeving, de WELL uitgangspunten zijn hierin leidend geweest.

Energiepositief en CO2-reductie

Het pand is energiepositief: de opbrengst van de 641 aangebrachte PV-panelen is voldoende voor ons eigen verbruik en daarnaast houden we jaarlijks nog eens 60840 kWh stroom over dat we terugleveren aan het net. Hiermee kunnen zo’n 30 huishoudens van stroom worden voorzien. De bespaarde CO2-uitstoot staat gelijk aan 6140 geplante bomen.

Solarparking 

Het parkeerterrein is voorzien van overkappingen waarop PV-panelen zijn aangebracht. Een efficiënt gebruik van de bestaande parkeerruimte, noemen we dat. Daarnaast zijn er dertien dubbele laadpalen geplaatst voor 26 auto’s die gebruik maken van loadbalancing. Dit houdt in dat we efficiënt met het vermogen vanuit de geplaatste zonnepanelen omgaan. Met het oog op de toekomst zijn we voorbereid op de aansluiting van nog eens 12 laadpalen.

Circulariteit

Bij de vernieuwbouw is het skelet en een groot gedeelte van de schil van het pand blijven staan. Verder is achter het kantoorpand een parkeerdek gerealiseerd dat modulair is opgebouwd in het kader van circulariteit. De bestrating van het terrein is hergebruikt.

Groentoepassingen

Groen zorgt voor een prettige werkomgeving. Zo zijn er enkele wanden in het kantoor voorzien van echt mos met een coating. In het verlengde daarvan hebben we ook een mos-sedum dak op de fietsenstalling geplaatst.

Ecologie

Op het terrein is naast een vlinderstruweel ook een insectenhotel aangebracht. En vleermuizen kunnen terecht in de bevestigde vleermuiskasten op het kantoorpand.

Wij zijn graag jouw partner voor het realiseren van een duurzame leefomgeving! Meer weten over de mogelijkheden van verduurzaming van joúw vastgoed?
Neem dan contact op met:

Tjeerd van de Put
Directeur Hendriks Onderhoud
Vincent Jansen
Directeur Hendriks Energie en Duurzaam Beheer