Geschiedenis

Dit jaar bestaan we 100 jaar! Een bijzonder moment, dat uitnodigt ook terug te kijken op de afgelopen eeuw. Hoe het begon met Lambertus tot nu, met de vierde generatie Hendriks aan het roer.

1922

In de economische onzekere tijd van de vroege
jaren 20 begint Lambertus Johannes Hendriks, bijnaam Bijs, in Oss zijn eenmanszaak voor metselwerken. Dit bedrijf vormt de basis voor ons huidige familiebedrijf.

1931

Opdracht tot het bouwen van een woonhuis voor de heer Cox in 1931 voor 5210 gulden (2364 euro).

1945

Zoon Lambert komt als vijftienjarige bij zijn vader Bijs in dienst als leerling-metselaar. Zijn eerste klus is de bouw van woningwetwoningen aan de Graafsebaan in Den Bosch.

1946

Het loonzakje van Lambert uit 1946. Hij heeft die week 52 uur gewerkt en verdient daarmee 20.03 gulden (9,08 euro).

1951

Een belangrijk jaar

Door scherp te begroten haalt Bijs steeds meer opdrachten binnen en kan hij een sprong vooruit maken. Hij breidt zijn bedrijf langzaam uit met meer mensen, want er is volop werk. Deze goede ontwikkeling wordt helaas pijnlijk verstoord door zijn vrij plotseling overlijden. Na een paar weken ziek te zijn geweest overlijdt Bijs Hendriks op 26 juni 1954 op zijn 60e. Na de dood van zijn vader wordt 23-jarige Lambert, die dan nog thuis woont, bijna letterlijk van de ene op de andere dag bedrijfsopvolger. Hij leidt namens zijn moeder de aannemerij.

Plan Schadewijk

De bouw van 42 woningen in Oss wordt in 1954 gegund aan Lambert Hendriks. Op dat moment, ‘ter plekke’, richten Lambert en broer Henk de Combinatie Hendriks op. De bouw van de woningen in het plan Schadewijk is het eerste gezamenlijke project van de twee broers Hendriks. Vanaf die tijd werken Henk en Lambert in één bouwbedrijf samen. Dit is de start van een zeer succesvolle familieonderneming.

1964

Gietbouw

Hendriks is de eerste Nederlandse woningbouwer die het gietbouwsysteem op laagbouw toepast. Deze bouwbesparende methode levert Hendriks de eretitel ‘arbeidsbesparend bouwer’ op. Die erenaam krijgen ze op 2 januari 1964 via de circulaire M.G. 64-1 van het Ministerie van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid. Deze hoogste categorie betekende een bonus van 64% op elk te bouwen contingent woningen. Een toegekend contingent van 100 woningen leverde in de praktijk dus 164 woningen op.

1968

Uden

Eind 1968 opent de vestiging Hendriks Bouwbedrijf Uden N.V. Broer Henk concentreert zich op de projecten in Uden. De politiek was erop gericht om plaatselijke aannemers zoveel mogelijk te betrekken bij de lokale woningbouw, in dit geval de bouw van woningwetwoningen.

1969

Een onderdeel van arbeidsbesparende methoden op de bouwplaats is het gebruik van een mobiele bouwkraan. Vaak worden opdrachten aangenomen buiten de stadskern met een ondergrond van rivierklei. Deze bouwplaatsen veranderen met regen in een smurrie van klei en water. Een groot probleem om dan met bouwkranen te werken. Lambert en zijn mensen zijn op zoek naar een oplossing samen met Munsters Machinefabriek in Erp. Het idee ontstaat om de wielen van een mobiele kraan te vervangen door een onderstel op rupsbanden. De eerste kraan wordt in 1969 in gebruik genomen. De ‘bouwkraan op rupsen’ was een overweldigend succes. De bouwwereld stond er toen van op zijn kop.

1976

Den Bosch

In januari 1976 opent de vestiging Hendriks Bouwbedrijf N.V. Den Bosch. De zelfstandige vestigingen in Uden en Den Bosch waren kleiner van opzet dan de vestiging in Oss.

1984

Aan het begin van de jaren tachtig spreken de broers Henk en Lambert over een mogelijke bedrijfsopvolging. Want, de derde generatie Hendriks komt langzaam in beeld. Lambert en Henk besluiten beide zelfstandig verder te gaan. In het jaarverslag van 1983 staat dat Henk en Lambert hebben besloten ‘na dertig jaar prettige samenwerking de afzonderlijke bedrijven aan elk hunner toe te delen’. Vanaf 1984 heeft Lambert de directe leiding over de vestigingen Oss en Den Bosch, waarbinnen ook nog de timmerfabriek en Hendriks Installatietechniek gevestigd zijn.

1987

De derde generatie

Lambèr Hendriks  studeert af in bouwtechnische bedrijfskunde aan de HTS. Daarna komt hij als de derde generatie in het bedrijf van zijn vader in augustus 1984. Lambèr doet binnen het bedrijf ervaring op als planner, inkoper, calculator, uitvoerder en als bedrijfsleider. In 1987 neemt hij onder begeleiding van zijn vader het bedrijf over. Lambert sr. op zijn beurt blijft, tot aan zijn terugtreden in 1995, aan het bedrijf verbonden. Ook na zijn afscheid in 1995 blijft hij de onderneming advies geven.

1990

Hendriks Projectontwikkeling

Eind jaren tachtig is de grote bouwhausse van de grote woningencontingenten voorbij. Woningen worden niet meer in series van soms honderdtallen tegelijk gebouwd. De woningnood in Nederland gaat over in een woningbehoefte. Deze woningbehoefte vraagt van aannemers een andere aanpak dan alleen bouwen. Op 1 januari 1990 start Hendriks Projectontwikkeling B.V. Deze nieuwe werkmaatschappij gaat bouwprojecten ontwikkelen en haalt ze binnen voor het eigen bouwbedrijf. Projectontwikkeling wordt gehuisvest in de vestiging Den Bosch.

1995

Een bijzonder moment in de geschiedenis is de viering van het veertigjarig jubileum van Lambert Hendriks. Donderdag 14 en vrijdag 15 september staan in het teken van ‘Baas Lambert’. De feesten staan voor drie mijlpalen. Lambert werkt dan vijftig jaar ‘in de bouw’, hij is veertig jaar directeur en bereikt de pensioengerechtigde leeftijd. Het bedrijfsterrein aan de Kanaalstraat is omgebouwd tot een feestterrein. Burgemeester Van Veldhuizen onderscheidt Lambert als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

2002

Hendriks Bouw en Ontwikkeling

In 2002 wijzigt de naam Hendriks Bedrijven in Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Een naam die beter zegt wat de kernactiviteiten zijn. Ook het bedrijfslogo krijgt een redesign, die meer uitstraling geeft aan de nieuwe identiteit met behoud van herkenbaarheid. Het bekende blauw en een krachtig oranje zijn erin verwerkt. De hoofdactiviteiten van Hendriks liggen in ontwikkelen en bouwen. Voor de uitvoering van bouwprojecten zorgen het bouwbedrijf en Hendriks Installatietechniek. Samen vormen deze bedrijfsonderdelen Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

2006

Het initiatief Hendriks Jong Talent start eind 2006. De Jonge Talenten krijgen een traject aangeboden waarin zij begeleid worden en ervaring op kunnen doen in verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Hendriks Jong Talent is ook bedoeld om jongeren het gevoel van betrokkenheid te geven en bij hen het ‘Hendriks-gevoel’ te ontwikkelen.

2008

Hendriks Studiefonds

Het Hendriks Studiefonds is begin 2008 opgericht. Doel van het studiefonds is om scholing en studie van kinderen van medewerkers van Hendriks Bouw en Ontwikkeling te stimuleren. De kinderen van onze werknemers kunnen een toelage krijgen bij het volgen van een opleiding.

2008

Ondernemer van het jaar

Elk jaar kiezen de ondernemers in Oss een ‘Ondernemer van het jaar’. In 2008 krijgt Lambèr Hendriks deze eer. Hij wordt door de jury omschreven ‘als een sterke ondernemer die een bedrijf van allure heeft uitgebouwd en daarnaast een hoge mate van sociale en maatschappelijke betrokkenheid toont.’

2008

BIM

Om een integraal proces te ondersteunen gebruikt Hendriks sinds 2008 BIM bij haar projecten. Op dat moment waren we een van de eersten. De BIM methodiek geeft de mogelijkheid om samen met de opdrachtgever en co-creators een gebouw eerst digitaal te bouwen, voordat het fysiek wordt gerealiseerd. Sinds 2008 heeft BIM een enorme vlucht genomen en is ook niet meer weg te denken in ons bedrijf.

2010

Dome-X

Het bouwproces is veel gevarieerder geworden en ingrijpende mechanisering en automatisering is ingevoerd. De woningmarkt heeft zich van een aanbodmarkt tot een vraaggerichte markt ontwikkeld. De klant heeft een centrale rol gekregen. Hendriks introduceert een nieuwe methodiek en werkwijze, waarbij ingespeeld wordt op de levenscyclus van het project. Een nieuwe manier van samenwerken is geïntroduceerd. Om op die toekomst in te spelen is het idee ontstaan om Dome-X te ontwikkelen. Dome betekent in de bouwkunde ‘koepel’. De X staat voor alle extra’s die Dome-X te bieden heeft. Dome-X is gebouwd naast het hoofdkantoor aan de Kanaalstraat in Oss.

2012

90 jaar in beweging

In 2012 hebben wij ons 90-jarig bestaan gevierd. Ter gelegenheid hiervan heeft Leo Hoeks een boek samengesteld. ‘Ruimte om te leven, de historie van een familiebedrijf in Oss – negentig jaar in beweging’ kan je downloaden. Heb je liever een gedrukt exemplaar? Laat het ons weten via contact.

Download het boek. Let op: het boek is bijna 20 MB groot.

2016

Schrijvers Technische Installaties wordt opgericht. Het is een fullservice installatiebedrijf, in 2016 ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen twee specialisten: Schrijvers Elektrotechniek en Hendriks Installatietechniek.

2019

De vierde generatie

Op 1 januari 2019 was er een aandelenoverdracht, waarbij Michael, Vincent en Lambèr Hendriks alle 3 voor een derde eigenaar zijn geworden. Per 1 juli 2019 hebben Michael en Vincent Hendriks ook zeggenschap gekregen door de benoeming als bestuurder en op 1 juli 2021 werden zij mede-directeur.

2020

Hereniging Hendriks Bouw en Ontwikkeling en Hendriks Coppelmans

Twee Brabantse bouwgroepen, beide oorspronkelijk onderdeel van het familiebedrijf Hendriks, bundelden hun krachten weer. Op 1 juli 2020 herenigden de twee bedrijven zich, nadat ze in 1984 waren gesplitst. Bart draagt zijn aandelen over en stopt als algemeen directeur. Hendriks Coppelmans behoudt als woonspecialist haar bedrijfsnaam en zelfstandige marktpositie. Sinds eind 2021 is het kantoor gevestigd in Oss (Dome-X).

2022

Schrijvers Technische Installaties verandert de naam in Hendriks Techniek. Zo is het voor iedereen duidelijk dat we een integrale organisatie zijn. Daarnaast voegen we Beheer toe als aparte expertise

2022

Eeuwfeest

In september 2022 bestaat Hendriks 100 jaar. Een jaar dat we vieren met diverse evenementen. Dat doen we met onze medewerkers, opdrachtgevers en co-creators. Zonder hen waren we nooit zo ver gekomen!

2122

De toekomst

Hoe de toekomst eruitziet? Dat weet niemand. Misschien hebben we in 2122 wel een dependance op Mars en bouwen we daar ook voor mensen om te wonen, werken en leren.