Bodem vrij van bommen en granaten

De kust is veilig voor woningbouw in Oostrum-Oost

Roze gebakje

De EOD’er strekt zijn hand uit en laat een roze blokje zien ter grootte van een petit fours. Zo ziet het er ook uit: als een smakelijk, roze gebakje. Het gaat echter om springstof en de potige militair staat op het punt om het goedje tot zogenaamde ‘kaboutermutsjes’ te boetseren. Ook dit klinkt nog onschuldig. Maar hij zal een slaghoedje in het ‘mutsje’ steken, een stroomdraad inbrengen en de boel op veilige afstand tot ontploffing brengen. Op die manier brengt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zo’n 2.500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing."

Brisantgranaat

Er gaat weliswaar een flinke lading zand over voordat de boel in de lucht vliegt (in het begin heel voorzichtig), maar door de luchtdruk voel je zo'n knal toch wel even. "Behalve fosforgranaten. Daar gaat geen zand overheen. Die laten we in de open lucht ontploffen", laat één van de EOD'ers weten. "Doordat de fosfor op die manier aan de blote lucht wordt blootgesteld, brandt dat nare spul zichzelf op." Dat verklaart meteen waarom ze de granaten van zand en modder ontdoen en eraan ruiken. "Fosfor ruik je meteen. Dat is een hele penetrante lucht." Hij kijkt naar de granaat in zijn hand, type brisant. "Bij ontploffing vliegen de scherven in het rond, waarbij ze in een grote omgeving schade toe kunnen brengen. Wat dat betreft is er in al die tijd weinig veranderd", verzucht de militair. "Hier vechten ze in de Oekraïne nu ook mee."

Roestig oorlogstuig

Maar we begonnen vandaag op de projectlocatie van Oostrum-Oost. Ooit werd hier stevig gevochten en raakte het rustige dorpje ingeklemd tussen de geallieerden en de Duitsers. De granaten en munitie die 80 jaar later werden gevonden, zijn dan ook overwegend van Engelse makelij. Dat vertelt Roel Gerrits van den Ende van KWS, die het roestige oorlogstuig vandaag overdraagt aan de EOD. Samen met zijn collega’s en bureau Explosure onderzocht hij in opdracht van Hendriks de bodem van de bouwlocatie. Die is nu vrij van bommen en granaten, waarmee de kust veilig is voor Oostrum-Oost.

Meer informatie over Oostrum-Oost