EU-gesubsidieerd project SYN.IKIA

Energiepositieve buurten ontwikkelen in verschillende Europese klimaatzones

Energiepositieve buurten ontwikkelen in vier verschillende Europese klimaatzones en deze daarna volgen en analyseren. Dat is het doel van het door de EU-gesubsidieerde project Syn.ikia. Het project draait inmiddels ruim drie jaar. Tijd voor de partners uit Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Nederland om, voor het eerst in twee jaar, weer samen te komen. Op 24 maart bekeken ze op onze bouwplaats aan de Loopkantstraat in Uden het Nederlandse demoproject. Daarbij werden ze geïnformeerd over de nieuwste technieken die worden gebruikt in het gebouw en het bijzondere woonconcept. Bij het bezoek waren ook enkele toekomstige bewoners aanwezig. Zij krijgen in mei 2022 de sleutel van hun nieuwe woning.

Nederlands demoproject in Uden

Wij ontwikkelden en bouwen het demoproject in Uden in opdracht van woningcorporatie Area. In de 39 appartementen zitten de allernieuwste technieken, zoals geïntegreerde sensoren voor slimme sturing en monitoring. Daarnaast zijn er innovatieve processen toegepast bij de ontwikkeling van het gebouw. Zo heeft TNO een digitale (voorspellende) replica van het gebouw gemaakt, een zogenaamde ‘predictive twin’. Daarmee kunnen zij op afstand de prestaties van het gebouw monitoren en optimaliseren.

Thijs van den Oord, projectmanager bij Area, legt uit: “We hebben allerlei fysieke eigenschappen van het gebouw gekoppeld aan deze ‘predictive twin’, zowel de installaties als de isolatie. Op basis hiervan kunnen we voorspellen hoeveel energie het gebouw op een bepaald moment zal verbruiken. Hiermee proberen we een balans te vinden tussen de energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen en het energieverbruik van de bewoners.”

De volgende fase van het Nederlandse demoproject bestaat uit het monitoren en rapporteren van de resultaten, nadat het gebouw is opgeleverd.

Maatschappelijk Mooi


Een heel belangrijk aspect van dit demoproject is het concept Maatschappelijk Mooi. Dit hebben we ontwikkeld in samenwerking met Area, gemeente Uden (inmiddels Maashorst) en Labyrint (zorgpartij die ondersteuning biedt bij beschermd wonen). Het concept biedt een antwoord op de veranderende samenleving. De kerningrediënten: betaalbare woonruimte, een prettige werkomgeving en het aanbod van verschillende wijkdiensten die samenkomen op één locatie. Vijftien appartementen in het gebouw worden verhuurd aan cliënten van Labyrint, die ook begeleiding biedt aan deze cliënten. Deze cliënten worden ondersteund door de andere bewoners van het pand, zogenoemde ‘ambassadeurs’.

Over Syn.ikia


Syn.ikia is een zogenoemd Horizon 2020-project uit een grootschalige innovatieregeling van de Europese Commissie, met als doel het ontwikkelen van energiepositieve buurten in verschillende klimaatzones, omgevingen en markten in Europa. In vier klimaatzones – Noorwegen, Nederland, Oostenrijk en Spanje – wordt één demoproject gerealiseerd in een wijk. Allemaal met een eigen ontwikkelaar en specialisten. De projecten worden nauwkeurig gemonitord en geanalyseerd om de functionaliteit van energiepositieve wijken aan de rest van Europa te kunnen tonen.

Syn.ikia stimuleert betrokkenheid van de gemeenschap en versterkt gebruikerscontrole, gefaciliteerd door digitale platforms en gestuurd door hoge architectonische en ruimtelijke kwaliteiten, betaalbare woningen, verbeterde levenskwaliteit en milieubewustzijn, om zo beter te informeren over en aan te zetten tot gedragsverandering.

Bekijk hieronder de video over het project aan de Loopkantstraat, waarin we uitleg geven over de bijzondere technieken in het gebouw.