Op wijkniveau opschalen met batterijopslag

Voorkomen van netcongestie

In Nederland is er steeds vaker sprake van overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Dit neemt al dermate vormen aan dat bepaalde nieuwbouwwijken of bedrijven moeten wachten om op het net aangesloten te kunnen worden.  

 

De noodzaak van een Slim woningconcept

 
Hoogste tijd voor de ontwikkeling van een slimme woning, waarbij gebruik gemaakt wordt van een innovatieve thuisbatterij. Deze batterijen zijn belangrijk voor hoe energie wordt opgeslagen, geladen en ontladen in huis. Ze kunnen ook helpen met het kopen of terug leveren van stroom aan het elektriciteitsnet en flexibel reageren op vraag en aanbod met dynamische energiecontracten. Dit is een oplossing voor problemen met overbelasting van het elektriciteitsnet. 
 

 

Pilotwoning Boekel

 
Wij monitoren sinds begin dit jaar een woning van corporatie PeelrandWonen waar we een proefopstelling met een thuisbatterij hebben staan. Inmiddels kunnen we zeggen dat het systeem goed werkt. Tot op heden wordt vrijwel alle elektriciteit geleverd vanuit de batterij of de opwek (zonnepanelen).  
 
In de maanden maart en april '24 was er slechts sprake van gemiddeld 8 kWh ingekochte elektriciteit. Dezelfde woningen in de straat kenden in deze periode een beduidend hogere inkoop (gemiddeld 145kWh). De verwachting is dat de woning de komende maanden nagenoeg geen elektriciteit hoeft in te kopen en ook het terug leveren aan het net is beduidend lager.  
 
Het Hendriks Home Energy Management System (HHEMS) zorgt voor aansturing van de warmtepomp. De boiler laadt als de zon schijnt en het HHEMS speelt in op dynamische energietarieven.  
Dit geeft mooie eerste resultaten!  
 
Vanzelfsprekend is het onze wens om op te schalen naar wijkniveau, zodat we toegevoegde waarde leveren in het voorkomen van netcongestie. Dat is waar we naar toe werken met onze partners in het slimme woningconcept.  

 

Hendriks Home Energy Management System


Het Hendriks Home Energy Management System (HHEMS) laat niet alleen de gebouwgebonden installaties, maar ook de niet gebouwgebonden installaties in woningen efficiënt omgaan met energie. Het resultaat is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk en financieel rendabel systeem: De basis voor het oplossen van de netcongestie problematiek. Wat maakt dit systeem zo goed? Het is open source waardoor het niet gebonden is aan een vaste leverancier van pv panelen, warmtepomp en thuisbatterij. We hebben met een aantal leveranciers de afspraak gemaakt dat we met open source werken. 


Blijf op de hoogte


Bij Hendriks geloven we dat door slim gebruik te maken van technologie we het leven van bewoners verbeteren. Neem contact op met Vincent Jansen op 06 13313281 voor meer informatie over energiemanagement en ontdek hoe wij bijdragen aan een duurzame toekomst.