EPV 2.0 biedt kansen voor corporaties

De nieuwe EPV-regeling maakt vergaande verduurzaming laagdrempeliger, haalbaar en betaalbaar.

Sinds 1 oktober 2023 is de Energieprestatievergoeding (EPV) 2.0 van kracht. Onze energiespecialist Marti Smits noemt de veranderingen positief. “Voor corporaties is de drempel om gebruik te maken van de EPV een stuk lager.” Daardoor wordt vergaande verduurzaming haalbaar en betaalbaar, zowel voor de corporaties zelf als voor hun huurders.

4 belangrijke veranderingen

Wat zijn de belangrijkste veranderingen? Marti zet ze op een rij:

  • De regeling is geactualiseerd naar de geldende (bouw)normen
  • Het aantal geschikte woningtypologieën is uitgebreid
  • De monitoring is vereenvoudigd
  • De compensatieregeling voor huurders is aangepast

Meerinvestering makkelijker terugverdienen

De EPV bestaat sinds 2016. Verhuurders van nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen) kunnen hierdoor naast de huur een vaste maandelijkse vergoeding vragen voor de energiemaatregelen. “Begin volgend 2024 leveren wij alweer onze duizendste NOM-woning op, een mooie mijlpaal. Diverse opdrachtgevers maakten hierbij gebruik van de EPV”, vertelt Marti Smits. “Door de modernisering van de regeling verwacht ik dat er steeds meer woningen met een EPV op de markt komen. Corporaties kunnen met de EPV 2.0 de meerinvestering makkelijker terugverdienen."

Meer weten?

Bekijk de tabel met maximale vergoedingen en bijbehorende criteria (woningtype, compactheid en energieprestatie). Advies nodig? We helpen je graag! Neem contact met ons op:

Marti Smits
Kostendeskundige & energiespecialist