Waarom is een gezond gebouw van belang

Meten binnenklimaat is nuttig

Drie redenen waarom het van belang is dat jouw gebouw gezond is

Een gezond en veilig binnenklimaat is van groot belang voor de gezondheid maar ook voor de productiviteit van medewerkers, leerlingen of bewoners. De CO2-concentratie, luchtvochtigheid en temperatuur zijn belangrijke indicatoren voor een goede binnenluchtkwaliteit. Ruimtes zoals kantoren, scholen, zorgcentra maar ook leefruimtes zijn plaatsen waarbij dit van belang is. Kortom: plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Een te hoog CO2-niveau kan leiden tot:

  • Concentratieproblemen wat zorgt voor slechtere prestaties op het werk of in de klas
  • Gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, ...etc.
  • Verspreiding van ziektekiemen zoals een verkoudheid of griep.

Naast een optimaal binnenklimaat is een minimaal energieverbruik essentieel vanwege de kosten en het milieu. Ook zorgt een goede verdeling van energie over de verschillende ruimtes voor een prettiger en meer comfortabele leefomgeving. Het is niet voor niets dat wij deze kennis inzetten bij al onze ontwikkel-, bouw- en vastgoedbeheerprojecten.

Dus… krijg jij als gebouwbeheerder wel eens klachten van bewoners over het binnenklimaat van hun woning? Of twijfelen jouw medewerkers over hoe gezond hun werkplek is? Wil je weten of het binnenklimaat van jouw bedrijfs-, onderwijs- of woongebouw gezond is en of deze voldoet aan de wetgeving? 

Neem dan contact met ons op

Meten binnenklimaat

Wij meten het binnenklimaat (CO2 percentage, temperatuur, waarden relatieve luchtvochtigheid en luchtverversing) en adviseren je graag over de gezondheid van het gebouw en de betreffende regelgeving. Na de metingen onderbouwen we de resultaten in een rapportage, die we voorzien van een aanvullend advies. Het kan zijn dat jouw gebouw gezond is. Dan kun je de positieve uitkomst van de metingen voorleggen aan de gebruikers. Maar het kan ook zijn dat dit niet zo is.

 

Ongezond gebouw

Mocht na de meting van het binnenklimaat blijken dat het gebouw een ongezonde plek is en niet voldoet aan bestaande wetgeving, dan adviseren we je geheel vrijblijvend over de mogelijkheden.

Desgewenst aangevuld met een kort haalbaarheidsonderzoek naar verbeteropties om het binnenklimaat te verbeteren. Indien gewenst voeren we deze werkzaamheden ook uit.

 

Mooi voorbeeld van recent uitgevoerd project

In oktober 2023 hebben wij een binnenklimaatonderzoek uitgevoerd naar aanleiding van een klacht over een zorgelijke situatie bij een zorgwoning. De eigenaar werd erop aangesproken dat zijn pand niet voldeed en dat de zorgwoning zeer ongezond en niet veilig was. Als gevolg van deze klacht heeft de eigenaar de woning tijdelijk niet verhuurd. Wij zijn ingehuurd om over een langere periode het binnenklimaat te monitoren en te voorzien van een objectieve bevinding.

 

Het resultaat was dat de woningen op alle fronten voldeden. Er was dus niets mis met het binnenklimaat. Er waren slechts een paar kleine verbeterpunten, die door ons zijn opgelost. De discussie tussen huurder en verhuurder is hierdoor voor eens en altijd beslecht. De verbeterpunten leggen wij vast in onze kennisbank en delen we met elkaar, zodat we leren van onze praktijkvoorbeelden.

Meer weten over het binnenklimaat van jouw gebouw of vastgoed?

We staan je graag te woord. 

Cor Kleinveld
Energiemanager
Vincent Jansen
Directeur Hendriks Energie en Duurzaam Beheer