Ferdi: “Toen ik zonder werk kwam te zitten ben ik enorm geholpen door Robert Vermeij van het WerkBedrijf. Robert heeft mij aangemeld bij bedrijven en hij hielp me ook met sollicitatiebrieven op te stellen en solliciteren. Later belde Robert dat hij met Marcel van Hendriks had gesproken, die ook mensen een kans wil geven. En gelukkig kon ik hier via Aelbers Flexibele Personeelsdiensten ook aan het werk.”

“Ik heb geen bouwopleiding gedaan. Ik ben vanuit het atheneum overgestapt naar motorvoertuigentechniek. Maar toen mijn moeder er alleen voor kwam te staan, ben ik aan het werk gegaan om bij te dragen in ons gezin met drie broertjes. Ik heb eerst via uitzendbureaus gewerkt en heb als ZZP’er sloopwerk in de bouw gedaan. Daarna heb ik bij NXP in de cleanroom gewerkt en ben ik lasser geweest.”

Ik heb het enorm naar mijn zin!

“Hier op de bouw ben ik begonnen als bouwopruimer, en nu maak ik ook de woningen gietklaar. Ik loop heel veel met timmerman Ron Jochems mee en daar steek ik heel veel van op. Ik weet dat ik op de bouw onderaan de ladder begin en dat doe ik ook met veel plezier. Ik heb het hier sowieso enorm naar mijn zin!”

Ferdi
‘Enorm naar mijn zin’

Ik heb mensen enorme progressie zien maken

Marcel: “Ik heb bij mijn vorige werkgever goede ervaringen opgedaan met mensen die via social return op onze projecten werkten. Dat waren vaak grote overheidsprojecten, waarbij de opdrachtgever als eis stelde dat we mensen aannamen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik heb daar mensen echt enorme progressie zien maken, waardoor het ook voor ons als bedrijven heel erg interessant was. Ik vind het mooi om te zien dat Ferdi ook met plezier bij ons werkt, en ik ben blij dat we hem deze kans kunnen geven. Het is belangrijk dat mensen kansen krijgen, dat ze aan zichzelf kunnen werken en actief kunnen meedraaien in de maatschappij.”

Veel mensen kunnen en willen de bouw in

Ferdi: “Ik heb vrienden die ook graag in de bouw willen instromen, maar daar niet terecht kunnen omdat ze bijvoorbeeld geen VCA-certificaten hebben. Terwijl ik zeker weet dat die jongens, en andere mensen die bij het Werkbedrijf lopen, zo in de bouw mee kunnen en willen draaien.”

Mensen moeten wel een kans krijgen

Marcel: “Ik denk dat er veel potentieel zit in mensen die misschien nu nog niet alle papieren hebben, maar die met een duwtje en een nieuwe kans zo in de bouw- en installatiewereld kunnen instromen. We zouden als bouw ook verder kunnen, misschien wel moeten kijken, naar geschikte mensen. Maar dan moeten die mensen wel een kans krijgen. En die zelf ook grijpen natuurlijk. Mijn advies is ook om te investeren in het onbekende, want er lopen heel wat pareltjes rond. We moeten stoppen met het kijken naar de beperkingen aan de voorkant, maar ons juist richten op wat mensen lange termijn kunnen. Maak die mensen weer belangrijk en biedt hen kansen! Bovendien snijdt het mes aan twee kanten, want voor bedrijven is het ook financieel aantrekkelijk.”


‘Mensen moeten wel een kans krijgen’

Blij dat ik deze kans heb gekregen

Ferdi: “Ik ben blij dat ik hier deze kans heb gekregen, en ik wil Robert, Marcel en Aschwin (Aelbers) daar ook voor bedanken. Ik heb het erg naar mijn zin bij Hendriks op de bouw en ik wil van hieruit ook weer positief naar de toekomst kijken.”