Henk is van huis uit bouwkundige en sinds 2010 werkzaam bij Zayaz. Begonnen in de renovaties richt hij zich nu vooral op nieuwbouwprojecten.

Projectachtergrond
“Op deze locatie stond tot de jaren negentig een kerk. Toen wij de grond kochten, spraken we met het kerkbestuur af dat zij in de nieuwe ontwikkeling een kerkzaal zouden krijgen. Die werd in de praktijk echter weinig bezocht en toen hebben we die ruimte in eigen beheer gekregen. We hebben die ruimte op meerdere manieren geprobeerd in te vullen. Maar uiteindelijk is besloten om de ruimte te herontwikkelen tot huurwoningen. Qua project zat er van alles in en is het een mooie mix van nieuwbouw, verbouw en renovatie.”

Marktkennis vragen door UAV-gc uitvraag
“We hebben bewust gekozen voor een UAV-gc uitvraag (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contracten). Een vraag aan de markt hoe zij met hun kennis en ervaring de technische aspecten zoals uitvoering, materiaalkeuze et cetera zou uitvoeren. In plaats van dit vooraf zelf te bedenken en vast te leggen. Die uitvraag hebben we voorgelegd aan vier marktpartijen waarvan Hendriks Onderhoud en Beheer de aanbesteding heeft gewonnen.”

 


Bartenkerk Den Bosch

Andere rol bij UAV-gc
“Als projectmanager heb ik de uitvraag vormgegeven, de aanbesteding gedaan en de uitvoering begeleid. Bij een UAV-gc is onze rol ook wat meer op de achtergrond dan anders. Mijn focus lag daarom op het bewaken van voortgang, financiën en de kwaliteit. Maar de bouwer krijgt relatief veel vrijheid en dat is bij dit project prima bevallen. Natuurlijk kijken we per project welke aanpak het beste werkt, maar als we echt de markt willen uitdagen is dit een goeie methodiek.”

Ervaringen: goede en innovatieve oplossingen bedacht

“Wij zijn heel tevreden over de oplossingen die Hendriks heeft bedacht. Zo was de manier waarop de verdiepingsvloer is gebouwd technisch vernieuwend en nog niet vaak toegepast. Daar heeft nog een artikel over in de Cobouw gestaan. Dat systeem paste ook goed bij de opdracht omdat we ook met lage verdiepingshoogten zaten.”

Meedenken en verantwoordelijkheid nemen
“Wat ik ook sterk vond was Hendriks’ interpretatie van het bouwbesluit dat de begane grondvloer niet verlaagd hoefde te worden. Terwijl het uitgangspunt van de uitvraag was dat het bouwbesluit een verlaging van de begane grondvloer voorschreef. Daar namen jullie ook de verantwoordelijkheid voor. En we hebben daar ook inderdaad de vergunning voor gekregen. Zo kregen we een oplossing die veel prettiger is voor de bewoners. Bovendien scheelde het fors in de kosten.”

Technisch vernieuwende toepassing verdiepingsvloer

Voor Zayaz was dit echt een goed project
“Ook zat een vluchttrap op een plek die in de uitvoering lastig was. Toen is er een nieuwe positie gekozen voor de vluchttrap waardoor we de twee geplande studio’s om konden zetten naar twee appartementen. Daardoor zijn we van 10 appartementen en 2 studio’s naar 12 appartementen gegaan. Dat heeft het project en het wooncomfort echt fors verbeterd. Daar zie je echt de voordelen van de UAV-gc én de samenwerking met Hendriks. Bij de oplevering hadden we ook bijna geen opleverpunten. Voor Zayaz was dit echt een goed project.”

Eerder publiceerde Hendriks’ zusterbedrijf Schrijvers Technische Installaties deze blog over de uitdaging om in het project de ventilatie- en rioolinstallatie in het plafond te verwerken.