Integrale kennis gebundeld voor optimale oplossing
“We hebben de kennis en ervaring gebundeld van onze zusterbedrijven Hendriks Projectontwikkeling, Hendriks Bouwbedrijf en Schrijvers Technische Installaties, en gekozen voor een ontwerp met een Warmte Koude Opslag (WKO) met een Warmtenet. We bouwen daarbij een grote centrale van waaruit we warm water naar de verschillende woningen pompen. Het grote voordeel is dat je een veel meer geconditioneerde installatie hebt met warmtepompen waarmee je veel beter je rendement, je COP-waarde kunt optimaliseren.”

Toekomstbestendig koelmiddel
“Deze aanpak is voor bewoners voordeliger dan oplossingen met individuele warmtepompen die op termijn tienduizenden euro’s duurder uitvallen. De meeste warmtepompen draaien bovendien op HFK (fluorkoolwaterstof), dat op termijn verboden gaat worden, terwijl wij een toekomstbestendig koelmiddel toepassen. En de aanpak met gesloten lussen sluit het risico op bodemvervuiling uit.”

“Nadat we het hadden bedacht wisten we overigens nog niet zeker of de bodem wel geschikt was om bronnen te boren voor de WKO-installatie. In dat geval hadden we moeten overschakelen op bijvoorbeeld individuele bodemlussen. Dan krijg je een gesloten bronsysteem in plaats van het open systeem dat we nu realiseren.”

We zijn hiermee ook energieleverancier geworden
“Met deze aanpak zijn we voor het eerst ook een energie leverend bedrijf geworden. Waar we voorheen gebouwen en installaties realiseerden, zijn we nu ook exploitant van deze energieopwekinstallatie. En als beheerder van de installaties, en leverancier van de energie garanderen we de volledige ontzorging van de bewoners. Want zij hebben geen omkijken meer naar de installatie; waar je voorheen bij een kapotte ketel moest thuisblijven voor de monteur, en daarvoor ook nog apart moest betalen, lossen wij eventuele problemen direct op, zonder verstoring of extra kosten. Dit past uitstekend in onze strategie om als integrale dienstverlener ook beheer en onderhoud te doen.”

De bewoners zijn altijd 10% goedkoper uit
“Wij leveren energie tot in de woning, en wij verrekenen aan de hand van een energiemeter tegen een niet-meer-dan-anders-principe minus 10 procent. Dat betekent dat bewoners altijd 10% goedkoper uit zijn dan wanneer de woning een traditionele gasinstallatie zou hebben. Inclusief bijkomende kosten zoals onderhoud en vervanging.”

Samen bouwen aan een betere wereld
“Voor de bewoners creëren we in het Componistenkwartier een hele fijne leefomgeving. Want in huis heb je niet langer last van geluidsklachten of trillingen en door het ontbreken van rookgassen verbetert de leefomgeving van de gehele buurt. Daarbij maakt de vloerverwarming dat ook de verdiepingen gelijkmatig worden verwarmd wat het comfort verhoogd. Tenslotte kunnen de bewoners in de zomer de woning koelen, tegen veel lagere kosten dan bij een airco. Met de steeds warmere zomers geeft dat extra comfort tegen lagere kosten. Wij geven hiermee echt invulling aan onze missie om te werken aan een steeds betere leefomgeving.”

Lees hier het artikel uit het Brabants Dagblad over het aantrekkelijke Sibeliuspark waarin het Componistenkwartier is gelegen. >>