Schouders eronder en gaan
Om te integreren moet je je welkom voelen. Integratie is namelijk mensenwerk. Reden waarom we met ongeveer 80 vrijwilligers energie steken in allerlei activiteiten om deze mensen te laten integreren. Angelo Schuurmans is iemand die na het zien van de ellende op Leros, het heft in eigen hand nam. Vanuit niets met hulp van de gemeente Oss heeft hij de schouders eronder gezet. Met een mooi resultaat. De Stichting Thuis in Oss krijgt jaarlijks subsidie vanuit de gemeente om de diverse activiteiten vorm te geven. En ook mag zij zich verheugen op donaties vanuit diverse hoeken. Voormalig gemeentesecretaris Marie-Louise van Schaijk vond de inzet van de Stichting zo waardevol dat zij voorzitter van de Stichting is geworden.

Met elkaar aan tafel 
Bea: “We zijn in de wijken gestart met ‘Meet en Eat’ bijeenkomsten. Iedereen is welkom en neemt zelf iets te eten mee. Zo maken diverse culturen aan tafel kennis met elkaar. Dit liep vanaf het begin als een trein. Ook de pop-up restaurants (Huis van Damascus, Huis van Asmara) kenden een grote toeloop. Op 1 april opent in De Groene Engel ons derde pop-up restaurant: het Huis van Salam.”
Ardy: “Met de toneelproductie I AM HERE, welke maar liefst 16 voorstellingen kende, ben ik erg druk geweest. Daarnaast ben ik betrokken bij het regelen van de Iftar. Het moment waarop mensen tijdens de ramadan aan het eind van de dag voor het eerst mogen eten. Ook heb ik de administratieve organisatie op me genomen voor de productie van het ‘Tafels vol liefde – kookboek’ met recepten uit diverse culturen.

Leren fietsen
Bea: “We kennen ook een fietsenproject. Mijn man knapt oude fietsen op die dan via een doorverwijzing van Vluchtelingenwerk of de gemeente Oss bij de vluchtelingen terecht komen. Maar niet alle vluchtelingen kunnen fietsen, dus dat is ook iets waarvoor wij ons sterk gemaakt hebben. En we koppelen Ossenaren als buddy aan de nieuwe Ossenaren. Verder geeft Angelo samen met Ayham Mozayek (nieuwe Ossenaar) voorlichting over wat het betekent om vluchteling te zijn aan leerlingen van Het Hooghuis en het ROC.”

Top in Town Thuis in Oss

Samenwerking Top in Town
Onder de noemer Top in Town worden er ook diverse acties met de Stichting Thuis in Oss gedaan. Top in Town is een initiatief van Top Oss samen met Hendriks Bouw en Ontwikkeling. waarbij concreet aandacht wordt geschonken aan vier thema’s: armoede, gehandicaptensport, gezondheid en eenzaamheid onder ouderen.

Acties die met de Stichting Thuis in Oss zijn opgezet:

  • Nieuwkomers in Oss kennis laten maken met het Osse voetbal! Zij mogen gratis naar een thuiswedstrijd.
  • Kinderen van de nieuwe Ossenaren tussen de 6 en 12 jaar oud worden uitgenodigd om mee te lopen in de line-up van een thuiswedstrijd.
  • Bij TOP Oss houden veel kinderen hun kinderfeestje waarbij er leuke activiteiten worden georganiseerd in het stadion. In februari is er een leuk kinderfeest georganiseerd, speciaal voor de 60 kinderen van nieuwe Ossenaren.
  • De Thuis in Oss CUP is een leuk toernooi in het Frans Heesen Stadion.

Thuis in Oss CUP
Ardy: “We zijn via het SEC met Top Oss in contact gekomen. We hebben elkaar gevonden rond de organisatie van de jaarlijkse Thuis in Oss Cup. Top Oss heeft aangeboden om deze wedstrijden in het stadion te spelen. Daar hebben we graag gebruik van gemaakt. Dit jaar vindt de Thuis in Oss Cup plaats op 13 mei 2020.” Ardy: “Top Oss faciliteert de locatie, de kleedkamers en de muziek via een DJ en het SEC zorgt voor de wedstrijdschema’s en de scheidsrechters. We zijn erg blij met deze samenwerking.” Bea: “Het zou fijn als er veel publiek komt kijken. Het is zo fijn als er belangstelling getoond wordt voor deze mensen. Dat zij zich welkom voelen is zo ontzettend belangrijk voor hun integratie.”

Mooiste ervaring
Ardy: “Voor mij was dat de impact die de toneelproductie I AM HERE op mij had. De scene waarbij een 13 jarig jongetje met zijn rugzakje op door zijn moeder wordt uitgezwaaid, op weg naar een nieuwe onzekere toekomst, was voor mij echt tranen trekkend.”

Bea: “En voor mij is dat overduidelijk de geboorte van Yoel geweest. Ik ben gevraagd door haar moeder, een jong meisje uit Eritrea, om bij de bevalling aanwezig te zijn. Een hele eer en een onvergetelijk mooie ervaring. Ik heb zo ontzettend veel geleerd de laatste jaren. Je hart openstellen voor andere nationaliteiten heeft mij veel positiefs gebracht.”