Blok II is gebaseerd op het type van een hof. Een U-vormige bouwmassa ligt rondom een collectieve binnenruimte. Alle toegangen van de woningen liggen aan de hof. De galerijen op de verdiepingen versterken de oriëntatie van de hof op de bestaande stad. In de doorsnede van het gebouw wordt de helling van het terrein opgevangen. Aan de Lange Hezelstraat, één van de belangrijkste winkelstraten van Nijmegen, presenteert het blok zich als een smal winkelpand. De karakteristieke ‘Stottergevel’ van het voormalige Gelderlander gebouw is in het pand teruggebouwd. Hier komt de gevel het meest los van de uniformiteit van het gevelschema. Blok II bevat kleine twee- en driekamerappartementen.

Blok III is een toren van tien bouwlagen. Het gebouw heeft een complexe opbouw. De onderste vier lagen voegen zich in de schaal van de context. Op de lagen daarboven verjongt het gebouw zich. Op het dak is een terugliggend penthouse gebouwd met een langwerpige lantaarn op het dak. Dit volume onttrekt zich aan de materiaalvoering van het project. De gevels zijn afgewerkt met grijs pleisterwerk. Het gebouw bevat een variëteit aan woningtypen.

Blok VII is een compacte stadsvilla, die met de korte kant aan de Hessenberg ligt. De lange zijden begrenzen een plein dat ruim één verdieping hoger ligt en een ander plein met een brede trap dat voor het oude weeshuis ligt. Achter een kolommenrij ligt een trap die beide pleintjes verbindt. Deze ruimtelijke complexiteit is beantwoord met een eenvoudige, sterk verticaal geordende bouwmassa. Blok VII staat als een rank kerkje in zijn situatie. Er is gebruikt gemaakt van een trapportiek met lift. Aan weerszijden liggen kleine driekamerwoningen. Achter de kolommenrij liggen kleinere woningen en een winkel.

Blok IX is eveneens een stadsvilla. De typologische opzet lijkt op Blok VII. Op de begane grond ligt de hellingbaan naar één van de parkeergarages. Op dit punt zet het gebouw, en eigenlijk het gehele ensemble, zich schrap: zij presenteren zich met een antracietkleurige gevel met verticale ramen. De plint wordt gevel.

 

In het gebied vind je vele hoogteverschillen, deze zijn ontstaan door de trappen en hellingen. Het aanwezige hoogteverschil van zo’n 4.0 meter wordt gedramatiseerd en vormgegeven in drie afzonderlijke maaivelden. De bouwmassa speelt een spel met deze maaivelden, waarbij de twee parkeergarages zijn ingepast.