Jonge vakmensen

Dat er een enorme bouwopgave ligt, weten we allemaal. De aantallen kunnen we inmiddels wel dromen. Maar hoe krijgen we het huizentekort in hemelsnaam weggewerkt? We zitten als sector immers enorm om medewerkers verlegen, terwijl de aanwas van jeugd die voor een opleiding in de bouwsector kiest, klein is. Hoe vinden en binden we dan toch jonge vakmensen voor de bouw?
Het is al een tijd lang zichtbaar dat steeds minder jongeren met de handen willen werken. Feit is dat ook het werken in de bouw veranderd is. Waar vroeger voor één medewerker op kantoor er buiten drie paar handen nodig waren, liggen die verhoudingen nu door de digitalisering en zaken als prefabricage andersom.
Maar er zijn óók lichtpuntjes. Zo kiezen vmbo-leerlingen gelukkig weer vaker voor het profiel Bouwen Wonen en Interieur. En van alle technische vervolgopleidingen, komt de bouw het beste uit de verf wat betreft aanwas van nieuwe leerlingen.
Wat kunnen we als bouwsector doen om deze stijgende lijn vast te houden? Dat bespreken Esther Lucassen van Hendriks Bouw en Ontwikkeling en Richard van Ommen van Talentencampus Oss.
Esther Lucassen is HR-manager bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Ze is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. We richten ons vooral op zaken waar jongeren belang aan hechten.
“We laten zien dat we persoonlijke ontwikkeling en een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk vinden. Het recent vastgestelde thuiswerkbeleid is hier een mooie aanvulling op. Vijf weken ouderschapsverlof voor jonge vaders? Dat vinden we niet gek. Een dag minder werken is ook heel normaal. We zorgen er ook nadrukkelijk voor dat we in beeld blijven voor de buitenwereld: dát is essentieel. Niet alleen om werken in de bouw te promoten, maar ook om modern werkgeverschap te etaleren.”
“De jeugd krijgt hier écht de kans, waarbij er natuurlijk geen betere voorbeelden zijn dan onze jonge directeuren Vincent (prille vader) en Michael Hendriks. We kennen allerlei opleidingsmogelijkheden, traineeships en stimuleren bijvoorbeeld ook de kinderen van onze medewerkers zich via ons studiefonds, verder te ontwikkelen. We onderscheiden ons daarnaast met sporten onder werktijd aangezien we fitte en vitale medewerkers heel belangrijk vinden. En jobcarving behoort ook tot de mogelijkheden. Zo maken we een functie op maat voor de kandidaat en creëren we banen voor mensen met een beperking. Ons streven is om in 2022 bij ons 100 jarig bestaan de meest aantrekkelijke werkgever in onze branche te zijn. Het afgelopen jaar zijn wij door onze medewerkers beloond met het World class Work place keurmerk. Een mooi bewijs voor goed werkgeverschap.”
“Met deze mensgerichte aanpak proberen we een baan passend te houden en medewerkers te binden en te boeien. Soms kiest een medewerker er voor om zijn carrière ergens anders voort te zetten. Mooi om te zien is dat wij voldoende voorbeelden hebben van medewerkers die na enkele jaren elders gewerkt te hebben, toch weer bij ons terugkeren Daar zijn wij vanzelfsprekend trots op!”
“De samenwerking met het onderwijs vinden wij van groot belang. Als Hendriks zijn wij al enkele jaren betrokken bij de BIM5 opleiding. Als bedrijf leveren we kennis en tijd. Docenten kunnen ook bij ons meelopen. Zo delen we bijvoorbeeld de kennis van onze afdeling Modelling & Engineering met docenten, op gebieden als virtual reality en 3D BIM. Innovaties en vernieuwingen gaan tegenwoordig ook te snel voor scholen om daarin zelf voorop te kunnen lopen. Binnen BIM5 maken we het onderwijs samen met het bedrijfsleven.”
Richard van Ommen is als directeur van Talentencampus Oss de verbindende factor tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hij onderstreept Esthers gedachtegoed over vroeg en veel in beeld zijn, modern werkgeverschap en samenwerken. En hij ziet kansen.
“Voor ons is er een mooie rol weggelegd om bouwbedrijven te verbinden. Dat zou Oss een aantrekkelijkere onderwijsstad maken. Het liefst in een hybride omgeving, waar jongeren de kans krijgen om te ervaren wat het vak nou echt inhoudt. Verder is de connectie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang om jongeren enthousiast te maken. Overigens merk ik in het veld dat beide werelden al aardig op elkaar aansluiten. Zo zijn opleidingen bezig met nieuwe bouwmethodes, zoals prefab-houtconstructies, prefab-beton en seriematig bouwen. En ook worden er doorlopende leerlijnen van het mbo naar het mkb gecreëerd, waarbij jongeren meteen open badges kunnen verdienen. Dit is digitaal bewijsmateriaal voor verworven kennis en vaardigheden.”
“De branchevereniging, bouwbedrijven, het onderwijs en wij als Talentencampus: iedereen speelt een rol. En voor ons allemaal is het de kunst om anders te denken en kansen te grijpen. Wat denk je er bijvoorbeeld van om jonge meiden aan te spreken? Wellicht is daar nog een wereld te winnen. Of om van je zwakte juist een kracht proberen te maken. Stel: het lukt niet om jongeren vast te houden, wat je ook probeert. Dan zou je een vijfjarig leertraject mét uitstroom naar een ander bedrijf aan kunnen bieden. Even omdenken…”
“Voor welke kans je ook gaat: het gaat altijd om het grotere geheel, waarbij het draait om de mens. Zeker bij jongeren, die steeds meer behoefte hebben aan vrijheid en de drang om impact te maken. Wat dat betreft is de woningnood óók een kans. Want met een baan in de bouw kunnen ze hier echt hun stempel op drukken.”