BENG en energielabels

We hebben onze eigen EP-adviseurs

We zijn helemaal BENG

Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe prestatie-eisen voor het registreren van energielabels. Ook moeten nieuwe gebouwen voortaan ‘BENG’ zijn: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dat heeft geleid tot veel ophef, omdat er een groot tekort aan EP-adviseurs is. Gelukkig hebben wij voorgesorteerd: onze collega's Christina Randjiet-Singh en Hans Coomans zijn al gecertificeerd EP-adviseur. Daarnaast zijn we nu als bedrijf BRL 9500-gecertificeerd. Vijf vragen, vijf antwoorden.

1. Wat is BENG precies?

Christina: “BENG is de vervanger van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC), waarmee de markt de afgelopen twee decennia heeft gewerkt. BENG is gebaseerd op drie criteria: energiebehoefte, primair energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.”

2. Wat maakt BENG zo anders dan de EPC?

Hans: “Als ik het simpel samenvat, krijgt energiebesparing nu expliciet voorrang boven energieopwekking. Het is dus zaak om éérst de energiebehoefte van het gebouw te verlagen, bijvoorbeeld met goede isolatie. De tweede stap is het minimaliseren van het energiegebruik van het gebouw, bijvoorbeeld met energiezuinige technieken. De derde en laatste stap is het vergroten van het percentage van het aandeel nieuwe energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen en/of warmtepompen.”

3. Waarom is er zoveel commotie over BENG?

Christina: “Vooral omdat er een groot tekort is aan EP-adviseurs, zoals onze officiële naam is. In maart waren er nog maar 575 erkende adviseurs, terwijl de markt er veel meer nodig heeft. Alleen EP-adviseurs mogen namelijk energielabels opstellen volgens de voorschriften van de Beoordelingsrichtlijn 9500 (BRL 9500). Daarnaast is het nu verplicht om bij oplevering een opname uit te voeren, waarbij aangetoond moet worden dat het gebouw conform ontwerp gebouwd is; op basis van die bewijslast wordt het energielabel bepaald. Dat kost tijd en geld, terwijl voorheen een berekening op ontwerpstukken voldoende was. Ook dat leidt tot de nodige commotie in de markt.”

4. Hoe heeft Hendriks daarop geanticipeerd?

Hans: “Door Christina en mij al snel met de opleiding te laten starten. Die is behoorlijk pittig en het slagingspercentage is extreem laag. Maar Christina en ik zijn er flink ingedoken, want verduurzaming is een cruciaal onderdeel van ons vak. Bovendien hadden we al veel ervaring met EPC-berekeningen en met EPA-maatwerkadvies voor bestaande woningen en renovatie. Handig, want op deze methodiek is het BENG-opnameprotocol gebaseerd. Daarnaast is duurzaamheid sowieso een thema waarin we ons al lang verdiepen.”

5. Wat is het voordeel voor klanten?

Christina: “We mogen nu zelf energielabels opstellen. Dit doen we trouwens alleen voor de zakelijke markt. Doordat we nu ook als bedrijf gecertificeerd zijn, zijn onze opdrachtgevers niet afhankelijk van externe EP-adviseurs. Bovendien kunnen we aan de voorkant adviseren en mee-ontwerpen om de juiste keuzes te maken: om het gewenste energielabel te halen, maar ook om ervoor te zorgen dat het gebouw daadwerkelijk zo gebouwd wordt als afgesproken. Alles onder één dak dus: ontwerp en uitvoering, bouw en installaties. Maar wat nog belangrijker is: het is weer een impuls voor onze kwaliteit. Wat we aan de voorkant bedenken, kunnen we nu aan de achterkant toetsen volgens kritische eisen die extern bepaald zijn.”

Meer weten? Neem contact met mij op.

Hans Coomans
Calculator