Proeftuin Gasloos Tilburg

Het Rijk is erop gespitst om gemeenten snel ervaring te laten opdoen met het realiseren van gasloze wijken. Daarvoor is 85 miljoen beschikbaar gesteld. De gemeente Tilburg neemt sinds 2018 de tijd om voor de bewuste wijken plannen voor de aanpak van de energietransitie te maken. De verduurzaming van de Mozartflat valt daaronder. De woningen worden gasloos gemaakt en er wordt een elektrische aansluiting gemaakt voor het koken. Daarnaast wordt er nieuwe kookapparatuur en een pannenset geleverd aan de bewoners.
De overige werkzaamheden bestaan uit het na-isoleren van de spouwmuren. Het vervangen van bestaand isolatieglas en enkelglas door HR++ beglazing en het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak. Daarnaast dienen de betonnen balkonconsoles constructief hersteld of vervangen te worden. Deze laatste werkzaamheden worden verricht door een nevenaannemer. Half oktober is gestart met de werkzaamheden en de verwachting is dat het project in het najaar van 2021 opgeleverd wordt. Op dat moment kunnen de woningen weer 30 jaar vooruit.

Constructief herstel

Het constructieve herstel houdt afhankelijk van de staat waarin zij verkeren enerzijds in het herstellen van bestaande consoles en anderzijds het slopen en afvoeren van de bestaande betonnen balkonconsoles en herplaatsen van nieuwe stalen consoles. En daarnaast het treffen van voorzieningen voor het plaatsen van een klimaatgevel.
De bewoners krijgen aan de achterzijde van hun woning een klimaatgevel. Deze wordt voor de bestaande balkons geplaatst waardoor er min of meer een serre ontstaat. Deze wordt glasdicht maar is wel te openen. Een pluspunt hiervan is dat dit de stookkosten voor de bewoners verlaagt. Aangezien de balkons annex serres op het zuiden liggen, zal de temperatuur hier al snel heel aangenaam zijn. En in de zomer als het echt warm is, kan het glas gewoon open.

Klimaatgevel Mozartflat Tilburg Impressie van de nieuwe klimaatgevel

Unaniem verkozen

Hendriks Onderhoud en Beheer is unaniem door de VVE verkozen, omdat wij een bewezen track record hebben in verduurzamingsprojecten, samen met een uitgekiend plan van aanpak om de bewonersoverlast tot een minimum te beperken. Daar zijn wij vanzelfsprekend trots op. We zijn gemiddeld 2 werkdagen en nog enkele korte momenten bij de bewoners in huis bezig. Op het werk zijn daarnaast drie bouwliften gestationeerd zodat de bewonersliften voor de bewoners beschikbaar blijven.
Samen met onze partners in het bouwteam (Balco (klimaatgevel), Hemubo (console vervangen) en Vogel (betonreparaties / controle betonrot) doen wij er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken en de bewoners zoveel mogelijk te ontzorgen.

Communicatie richting bewoners

Wonen Breburg zorgt met regelmaat voor het versturen van een informatiebulletin over de status van het project. Verder hangt er in de centrale hal een planning / plattegrond waarop zichtbaar is voor de bewoners wanneer welke woning wordt aangepakt. Dagelijks worden er 8 woningen opgestart, waarna een dag later de volgende 8 aangepakt worden. En dat gaat zo door totdat we alle 256 woningen gehad hebben.

De flat is een dorp op zich. De bewoners wonen er vaak al lange tijd. De appartementen zijn groot en kennen een mooi uitzicht. De onderlinge communicatie is goed, bewoners weten elkaar te vinden. Wij leveren graag een bijdrage aan het in stand houden van deze fijne woonomgeving. Daar zullen we tijdens de werkzaamheden alles aan doen.