V.l.n.r. Wethouder Geert Gerrits, John van Wanrooij, Lambèr Hendriks

Het nieuwe deel krijgt straks woningen voor bijna elke portemonnee: voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. 20% wordt sociale huur, 15% worden woningen van 180.000 euro en 15% worden woningen van 200.000 euro. Het overige deel wordt gebouwd in de vrije sector koop. Qua sfeer sluit het nieuwe gedeelte naadloos aan op de bestaande bouw, want ook nu is architect Ashok Bhalotra van Kuiper Compagnons weer betrokken.

Snel

‘We zijn heel blij met deze uitkomst’, zegt wethouder Geert Gerrits van Wonen. ‘Met de overeenkomst voor 250 extra woningen in Huurlingsedam kunnen we nu echt gaan versnellen. De benodigde onderzoeken voor het bestemmingplan worden inmiddels uitgevoerd.

Kwaliteit staat voorop

‘Behalve over het aantal woningen hebben we vooral afspraken gemaakt over de kwaliteit van de nieuwe wijk. Want ook over dertig jaar moet je hier nog goed kunnen wonen. Kwaliteit moet altijd voorop staan. We kiezen bij nieuwbouw zoveel mogelijk voor een gemengd woningbouwprogramma. Een veelzijdige wijk vormt de basis voor een prettige wijk en goede leefbaarheid’, aldus Gerrits.

Gebiedsontwikkeling Huurlingsedam Wijchen
 

Afspraken met provincie en rijk

Wijchen en regiogemeenten kampen met een groot woningtekort. Versneld en meer bouwen moet de ergste nood lenigen. Eerder werd daarom de regionale Woondeal gesloten met provincie en rijk. De ontwikkeling in Huurlingsedam draagt flink bij aan het versneld oplossen van het lokale woningtekort.

Fase 4a en 4b

‘In de toekomst is er in het plangebied nog ruimte voor 220 woningen in totaal, planfase 4a en 4b. We gaan er vanuit dat de gemeente voldoende contingenten krijgt toegewezen gezien de huidige woningschaarste. VOF Huurlingsedam staat klaar om deze aanvullend te realiseren’, aldus Lambèr Hendriks.

*VOF Huurlingsedam is een samenwerking tussen Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling en Hendriks Bouw en Ontwikkeling.