Sluitstuk herstructurering Nachtegaalplein

De kenmerkende sfeer en de beschermde stedenbouwkundige structuur stonden voorop bij de herstructureringsopgave. Alleen het bijzondere Poortgebouw is gerenoveerd. De overige huizen zijn vervangen door eigentijdse appartementen, huur- en koopwoningen in tuindorpstijl. Het is nu een fris ogende wijk met het karakter van vroeger. Het karakter dat hoort bij het Nachtegaalplein en dat precies past in het historierijke Nijmegen.

Het complex, de Spreeuw genoemd, is compact van opzet en sluit aan op het tuindorpachtige karakter van het Nachtegaalplein en haar omgeving. De gevels van het complex krijgen reliëf door de bijzondere metselwerkvlakken. De oplevering van dit wooncomplex is het sluitstuk van de herstructurering.

Wonen met zorg op afroep

Aan de Spreeuwenstraat is in 2019 de voormalige beddenzaak gesloopt, waarna de bouw van het wooncomplex startte. De gemeente ging akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan met de voorwaarde dat er sociale huurwoningen met zorg gerealiseerd zouden worden. Zo verrees hier een appartementencomplex bestaande uit 28 sociale huurappartementen voor bewoners met een lichte zorgindicatie.

TVN Zorgt en M.O.C. zijn als thuiszorgpartijen betrokken bij de bewoners die zich hier settelen. Beide partijen huren ook een appartement in het complex waardoor zij dicht op hun cliënten zorg op maat leveren. Een persoonlijke benadering en kwalitatief hoogwaardige zorg staan hierbij voorop. Het past in hun strategie om ervoor te zorgen dat zorgbehoevenden voor een langere tijd in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

De Spreeuw

Prachtlocatie om te wonen

Het complex bestaat uit reguliere 2-kamerwoningen van ca. 50 m2. Bewoners parkeren deels op eigen terrein. In het kader van duurzaamheid zijn op het dak van het complex diverse zonnepanelen aangebracht. De interactie tussen de bewoners onderling moet leiden tot een dynamische en duurzame woonomgeving. Het is vooral de locatie die het wonen geweldig maakt. De Spreeuwenstraat ligt op loopafstand van het centrum van Nijmegen. Leuk detail is dat de balkons een balustrade van glas kennen met een motief van spreeuwen erop. De verhuur is gestart in juni 2020 en alle appartementen zijn in oktober 2020 aan de huurders opgeleverd.

Architect Marie-Jeanne Sas:

“Het kleinschalige wooncomplex de Spreeuw is alzijdig georiënteerd en haar gevels kennen reliëf en bijzondere metselwerkvlakken. Het complex sluit zo mooi aan op het tuindorpachtige karakter van het Nachtegaalplein en haar omgeving.”