Energiebesparing

Door gebruik te maken van een collectief warmtenet met warmtepompen en een openbronsysteem (WKO) zorgen we voor een duurzame methode om energie in de vorm van warmte en koude op te slaan in de bodem. Dat betekent dat je in de winter gebruikmaakt van de warmte die in de bodem zit om te verwarmen en in de zomer van de koude om te koelen. Dit leidt tot een aanzienlijke energiebesparing. De techniek zorgt voor een behaaglijke woning zowel in de zomer als de winter.

Michael Hendriks: “Alle huishoudens krijgen warmte en koude geleverd door GasloOss Sibelius B.V. Dit energiebedrijf is speciaal opgericht door Hendriks en Schrijvers. Dít past ook bij onze missie: bouwen aan een duurzame samenleving.”

CO2-reductie

Het geplaatste collectieve warmtenet levert voor 130 woningen een behoorlijke CO2-reductie op. Zeker als je dat afzet tegen bijvoorbeeld een warmtenet dat is aangesloten op een afvalverwerkings- of biomassacentrale. Het is ook duurzamer dan de aansluiting op 130 individuele warmtepompen. Wellicht worden in de toekomst nog 74 woningen extra op het collectieve warmtenet aangesloten die op de aangekochte locatie van ROC de Leijgraaf gebouwd worden.

WKO collectief Wonen Componistenkwartier Oss

Ontzorging bij onderhoud aan de afleverset en WKO

Een groot pluspunt voor bewoners: zij zijn niet verantwoordelijk voor het onderhoud aan de afleverset, de warmtepompen en het openbronsysteem. Die verantwoordelijkheid ligt bij GasloOss Sibelius B.V., de energieleverancier. Bij een individuele warmtepomp is de bewoner zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Zo ontzorgen we de bewoners ook op dit vlak.

Minder geluidsoverlast

Een ander voordeel van een collectief warmtenet is dat de geluidsoverlast beperkt is. Bij een individueel geplaatste warmtepomp ervaart de bewoner meer geluidsoverlast in de woning.

Rondgang gemeente Oss

Het Componistenkwartier is een voorbeeldproject voor Oss en omgeving. Pas geleden brachten Mark van ’t Hof, Peter Mertens en wethouder Johan van der Schoot van de gemeente Oss een bezoek aan het project, vergezeld van Lambèr en Michael Hendriks en Tom Thomassen van Schrijvers Technische Installaties. Ze zijn trots op de wijk, waarvan fase 3 nog in aanbouw is. Midden in Oss: gloednieuw en volledig gasloos.

Michael Hendriks: “Het is fijn dat we nu zo ver zijn. Eind 2017 lagen de schetsen er namelijk al. Nog voordat gasloos wonen verplicht werd, stond dit al op tekening.”

Installatie geïntegreerd in parkachtige omgeving

De duurzame installatie is op dit moment nog zichtbaar, maar niet voor lang. Deze wordt op termijn geïntegreerd in het nieuw aan te leggen park, waardoor de installatie vrijwel geheel uit het zicht verdwijnt. Een groen aanzicht is voor de bewoners een stuk aangenamer.

“In elke woning hangt een zogenaamde afleverset, waarmee bewoners elke ruimte apart kunnen verwarmen”, legt Tom Thomassen uit. “Extra mooi is dat het restproduct koude bewaart. Hierdoor kunnen bewoners hun huis in de zomer koelen. Zo gaat er geen energie verloren en is het binnenklimaat in de woningen ook in de zomer aangenaam. Zowel in huis als in de centrale is de techniek van een hoog niveau.”

Innovatie in leidingnetwerk

Vanuit de energiecentrale loopt een goed geïsoleerd leidingnetwerk naar alle woningen. Deze is door Schrijvers aangelegd. Het Waalwijkse bedrijf Weijers leverde in plaats van traditionele T-stukken, de Flexalink. Een innovatief en slim systeem; prefab afgeperst en vooraf getest. Per verbinding scheelt dit ongeveer tweederde van de montagetijd.

Meer weten over een collectief warmtenet?

Ik sta je graag te woord!
Theo Hofmans
06 12179098
Theo Hofmans