Alleen architecten in dienst
Geert: “Wat ons ook bijzonder maakt is dat wij alleen maar architecten in dienst hebben en geen tekenaars of projectleiders. Dat is een bewuste keuze, want doordat iedereen zijn of haar eigen plannen volledig doorloopt, beperken we kennisverlies in de processen.“

Hilberink

Chris (links), Geert (rechts) en Murphy (de Ierse terriër): “Hier is heel veel aandacht voor het proces en de vraag achter de vraag”

Bureau met veel aandacht voor het proces
Chris: “Ik heb ongeveer 2 jaar geleden bewust gekozen voor HILBERINKBOSCH omdat hier heel veel aandacht is voor het proces en de vraag achter de vraag. Strijp R was mijn eerste project dus daar kon ik meteen vol mee aan de bak! Het mooie was ook dat de geschiedenis van de plek zo duidelijk was en dat zie je ook terug komen in de verwijzingen naar de industriële architectuur.”

De geschiedenis ligt hier dicht onder het oppervlak
Geert: “Op Strijp R ligt de geschiedenis natuurlijk dicht onder het oppervlak, omdat hier de beeldbuizenfabriek van Philips stond. Dat industriële was dus al een duidelijk deel van de identiteit. We hebben dat bijna letterlijk opgepakt, zodanig dat we ons zelfs even afvroegen of het niet te veel was.”

We hebben de fabriek teruggebouwd met woningen
Geert: “Op deze locatie stond vroeger Philips’ beeldbuizenfabriek, met hallen met een overspanning van 15 meter en sheddaken. Dat beeldbepalende aspect hebben we terug laten komen door letterlijk de fabriek terug te bouwen met woningen! We hebben namelijk de voetafdruk van de fabriek gehandhaafd en de maatvoering van de hallen per twee woningen terug laten komen. En de maatvoering komt weer terug in de woningdiepte en in de tuindiepte van 7,5 meter. Wij zijn dus echt een stap verder gegaan dan ‘alleen’ in bijvoorbeeld de afwerking of de gevelsteen te verwijzen naar de industrie.”

Hilberink

”We hebben letterlijk de fabriek teruggebouwd met woningen”

Chris: “We laten ook de ventilatietorens van de voormalige glasovens terugkomen in de woningen als torens met trappenhuizen, badkamers en torenkamers. Verder verwijzen we met betonnen elementen in de gevels naar de constructie van de voormalige fabriek. En de gevelstenen en de kozijnen zijn weer geïnspireerd op de fabriekselementen. Daarmee hadden we het ontwerp in de kern al snel duidelijk.”

Ons werk is ons beste acquisitiemiddel
Geert: “Wij zijn bij project Strijp R betrokken nadat we door Amvest, voor wie we al vaker werkten, waren uitgenodigd voor een architectenselectie. We werken sowieso vaak voor vaste klanten en daarnaast worden wij ook vaak voorgesteld door stedenbouwkundige bureaus en gemeenten op basis van eerder werk. Wat dat betreft blijkt ons werk ons beste acquisitiemiddel.”

Ervaringen in het project
Chris: “Ik ben heel blij dat het project volledig in BIM wordt ontwikkeld, want daardoor is er nooit twijfel of we het over hetzelfde hebben. We gebruiken namelijk allemaal hetzelfde datamodel en dat werkt heel prettig. Daarnaast is Hendriks ook open in de communicatie en daardoor hebben we ook alle vertrouwen in een prettig proces.”

Het Bureau
HILBERINKBOSCH architecten is in 1997 opgericht door Annemariken Hilberink en Geert Bosch. Het bureau is gevestigd in Berlicum en is met ca 12 architecten gespecialiseerd in projectmatige woningbouw. Zowel grondgebonden woningen als appartementen, zowel binnenstedelijk als in landelijk gebied.

Achtergrond: project Strijp R
Op de prachtige locatie Strijp R in Eindhoven, bouwt Hendriks Bouw en Ontwikkeling al sinds 2012 voor Amvest aan een nieuw stadsdeel. In een serie interviews en reportages laten wij de diverse stakeholders aan het woord die bij dit project zijn betrokken. Eerder interviewden we projectdirecteur Ralf Peeters van Amvest.

Illustraties hieronder: in de ontwerpen van HILBERINKBOSCH architecten komen de typische elementen van de beeldbuisfabriek terug in onder andere de sheddakwoningen, de torenwoningen en het appartementencomplex. 
sheddak_180x101 torenwoning_180x102 appartementen_180x100