Doordat ik de taal spreek kan ik snel bruggen slaan

“Ik ben van huis uit techneut en ik heb na mijn opleiding HTS bouwkunde bijna 25 jaar gewerkt in het bouwbedrijf van mijn vader. Dat heb ik gedaan tot ik in 2010 bij JMJ Bouwmanagement BV ben begonnen, eerst als partner en sinds 2013 als DGA. Door mijn achtergrond in de aannemerij en in bestuurlijke functies, heb ik een brede ervaring opgebouwd die ik meenam toen ik de advieswereld instapte. Want mijn voordeel is dat ik zowel de financiële kant als de techniek begrijp. En omdat ik de taal spreek van zowel de aannemer als de opdrachtgever, kan ik snel bruggen slaan tussen de partijen.”

In de bouw vergeten we wel eens hoe belangrijk emoties en zachte aspecten zijn

“Naast de rationele factoren, zijn ook de sociale, zogenaamd ‘zachte’ aspecten essentieel voor een goed proces en een goede samenwerking. In de bouw vergeten we wel eens hoe belangrijk dat is. Terwijl naast de inhoudelijke discussies over bijvoorbeeld techniek of financiën, emoties vaak een rol spelen. Zowel bij particulieren als bij grote partijen. Daarom bieden wij in onze dienstverlening ook mediation aan tussen aannemers en opdrachtgevers.”

Als wij het niet kunnen dan kan niemand het

“Naast mediation is bouwprocesmanagement een van de grootste pijlers in onze dienstverlening. Daarbij verzorgen we namens opdrachtgevers de directievoering op projecten. Een derde pijler is bouwkostenadvies, wat varieert van een kleine verbouwing tot hele grote projecten. Daarnaast doen wij de techniek, onderzoeken bouwgebreken tot keuringen en het opstellen van technische omschrijvingen. Tot slot verzorgen we vergunningstrajecten en aanvragen.”

“We hebben dus een breed pakket aan dienstverlening, waarbij we kwaliteit boven kwantiteit stellen. Wij zijn met 8 mensen misschien niet het grootste bureau, maar ik zeg wel eens dat als wij het niet kunnen dan kan niemand het.”

Vanaf de start betrokken bij Strijp R

“Opdrachtgever Amvest heeft vanaf de eerste fase van 86 woningen, waarvoor Hendriks overigens ook al de bouwer was, gewerkt met JMJ Bouwmanagement BV. In die bijna 10 jaar hebben wij ook alles op Strijp R mogen doen. In die tijd heb ik Amvest leren kennen als een fantastische partij, waarmee we ook qua filosofie een uitstekende klik hebben. Met de bouw van deze 225 woningen zijn we nu met de laatste en grootste fase bezig.”

Strijp R is ook mijn kindje

“Wij verzorgen hier voor Amvest de directievoering en het kwaliteitstoezicht. Daarnaast zijn we vanaf de voorfase nauw betrokken bij de technische adviezen en kijken we naar de ontwerpen en detaillering. Ook doen we de opstal, de controle over de planning en de techniek. Daarbij zijn we ook een schakel tussen Hendriks en andere partijen zoals de gemeente, de architecten en Royal HaskoningDHV, die de infrastructuur doet. Onze betrokkenheid is zo groot dat ik Strijp R ook wel eens mijn kindje noem.”

Men vergeet soms te bedenken of iets eigenlijk wel gebouwd kan worden

“Met de oude rotten in ons bedrijf roepen we wel eens gekscherend dat als wij het niet weten, niemand het weet. Wat dat betreft maak ik mij ook wel eens zorgen omdat dat het lijkt alsof de technische know-how in de branche, bij bijvoorbeeld architecten, constructeurs of adviseurs minder wordt. Deels misschien omdat er veel kennis is weggevloeid in de crisis, maar soms lijkt het ook gewoon te ontbreken aan gezond verstand, aan het bedenken of iets ook gemaakt kan worden. Daarom zou het zou goed zijn als heel engineerend Nederland letterlijk met zijn poten een keer in de bagger staat om ook de praktijk te leren. Want we krijgen steeds mooiere systemen en tools, maar ik durf wel te zeggen dat als je al niet goed kunt bouwen in 2D, dat 3D dan alleen maar lastiger is.“

Uitdagingen op Strijp R

“De uitdagingen in deze laatste fase zitten er onder andere in dat Hendriks drie velden bouwt met ontwerpen van drie verschillende architecten. En met het appartementencomplex erbij lopen verschillende bouwprocessen door elkaar heen. Bovendien brengt het binnenstedelijk werken uitdagingen mee in beschikbare ruimte en bouwlogistiek. Zeker nu we steeds minder ruimte hebben en verschillende woningen al zijn opgeleverd.”

“De grootste uitdaging zat in dit project denk ik in capaciteit, inkoop en onderaannemers. Daar loopt heel bouwend Nederland momenteel tegenaan en hier betekende dat bijvoorbeeld dat we door ondercapaciteit aan metselaars één bouwveld tijdelijk on hold moesten zetten. Maar dat is goed opgelost en ik ben ook heel erg tevreden over het opgeleverde product.”

Ik werk heel graag samen met Hendriks

“Ik ken Hendriks Bouw en Ontwikkeling al vanaf 2010 en ik werk heel graag met jullie samen. Dat zit hem sowieso in de manier van bouwen en hoever jullie zijn met BIM, maar zeker ook in de cultuur. Want ja is ja en als er een keer een probleem is dan bespreken we dat en dan komen we er ook samen uit. Ook de mentaliteit op de werkvloer spreekt mij erg aan, die is heel goed, misschien is dat ook wel het echte Brabantse wat mij zo aanspreekt.”