Een paar jaar geleden bestond Strijp R niet als woonwijk. Dat is inmiddels wel anders. Nu is het een fijne buurt geworden met een eigen karakter en tevreden bewoners. Maar, deze is nog niet klaar! Bij grote integrale projecten zoals de herstructurering van de Eindhovense Strijplocatie zijn diverse partijen actief. Namens Hendriks Bouwbedrijf is Robin Versteeg (28 jr.) nauw betrokken bij de werkvoorbereiding van de woningen. Wij interviewden Robin over zijn ervaringen.

Traineeship
“Ik ben eind 2015 als trainee begonnen bij Hendriks. Heb achtereenvolgens de afdeling werkvoorbereiding, onderhoud en beheer, calculatie, projectontwikkeling en uitvoering doorlopen. Sinds januari 2018 ben ik als werkvoorbereider betrokken bij StrijpR.”

Mijn rol als werkvoorbereider
“Ik werk met een BIM model waaruit de werktekeningen voortkomen. Ik zorg voor de aanvraag en controle van werktekeningen van onze leveranciers en onderaannemers op basis van dit model. De werktekeningen van onze onderaannemers en leveranciers leg ik vervolgens ook ter goedkeuring voor aan de andere partijen, zoals bijvoorbeeld de constructeur en installateur. Met deze laatste stem ik dan bijvoorbeeld de sparingen af die in de vloeren moeten komen. Het controleren of de kopersopties goed zijn verwerkt in de werktekeningen behoort ook tot mijn takenpakket. Daarnaast verzorg ik een gedeelte van de inkoop. Uiteindelijk moet ik er voor zorgen dat de stukken op tijd gereed zijn gemaakt, zodat alles volgens planning wordt geleverd.”

Voordelen BIM
“Het prettige van het werken met BIM is dat eventuele knelpunten vóór de uitvoering geconstateerd worden. Daarmee reduceren de faalkosten. Daarnaast wordt de informatie die aan het model hangt ook gebruikt voor het uittrekken van gegevens en hoeveelheden. Als werkvoorbereider leer je aan de voorkant van het proces zaken te tackelen.”

Middenin het proces
“Wat ik mooi vind aan het vak is dat je als werkvoorbereider middenin het proces staat. Ook het contact met de uitvoering vind ik leuk, net als het werken met BIM. ”

Bijzonder aan StrijpR
“Voor mij als werkvoorbereider is de grootte van dit project bijzonder. Het project is ingedeeld in 3 plandelen. Ieder plandeel heeft zijn eigen architect. Daarnaast zijn niet alle woningen hetzelfde. Dit betekent voor mijn plandeel dat ik te maken heb met 12 type woningen met verschillende beukmaten, metselwerkverbanden, indelingen en aanzichten. Dat maakt het bijzonder. Ook het feit dat we op drie verschillende plekken op de bouwplaats tegelijk starten met de nieuwbouw, maakt het project interessant. Als het treintje eenmaal gaat lopen, is dat mooi om te zien.”

Op tijd op de bouw
“Mijn doel is er voor te zorgen dat alles op tijd is voorbereid en op de bouw aanwezig is. Aangezien je soms afhankelijk bent van andere partijen, die op hun beurt ook weer afhankelijk van derden zijn, kent een project van deze omvang soms een gezond spanningsveld. Maar dat houd je alert!”

Tevreden bewoners
“Ik ben tevreden als de uitvoering soepel loopt én vanzelfsprekend als de bewoners tevreden zijn. Dan sta ik elke dag met plezier op!”