Gaat het om verduurzaming, dan zien we bij scholen, overheidsgebouwen en zorginstellingen nog volop kansen. De voordelen? Een gezond binnenklimaat voor gebruikers, flinke kostenbesparingen en minder CO2-uitstoot. Samen met stichting Invitare Openbaar Onderwijs zetten we de kansen om in acties. Ontdek hoe onze langdurige samenwerking op het gebied van onderhoud en beheer leidt tot energie-efficiënte en duurzame schoolgebouwen.
Al jaren voert Ariëns – sinds 2011 onderdeel van Hendriks – de regie over het onderhoud en beheer van de scholen van Invitare. “De laatste jaren is de samenwerking verder geïntensiveerd, waarbij de focus ligt op toekomstbestendige schoolgebouwen”, vertelt Marjo Danen, binnen Invitare verantwoordelijk voor financiën, facilitair en huisvesting. Vincent Jansen, directeur Energie en Duurzaam Beheer bij Hendriks, bevestigt: “Naast periodiek, service- en planmatig onderhoud voorzien we Invitare van advies en vertalen we uitgevoerde werkzaamheden naar meerjarenonderhoudsplannen. Ook is er een vaste overlegcyclus, over zowel operationele als strategische vraagstukken."
“Door de steeds nauwere samenwerking zagen we veel kansen om de schoolgebouwen van Invitare verder te verduurzamen”, vervolgt Vincent. “Daarbij creëren we inzicht in het energieverbruik van een gebouw en hoe dit efficiënter kan worden ingericht. Als deze basis op orde is, zijn verdere verduurzamingsmaatregelen de volgende stap.” Volgens Ivo Hartgerink, voorzitter van het College van Bestuur, was voor Invitare al langer duidelijk dat de energiekosten binnen de scholen hoog waren. “We dachten echter dat we ons verbruik goed in beeld hadden en zagen weinig bezuinigingskansen. Hendriks hielp ons om in te zien dat dat anders lag.”
Via energiemanagement onderzoekt Hendriks sinds 2023 hoe Invitare efficiënt en effectief kan omgaan met energie in de diverse schoolgebouwen. Dat begon met uitgebreide analyses, vertelt Cor Kleinveld, energiemanager bij Hendriks. “Pas als je goed in beeld hebt hoeveel energie je wanneer verbruikt, kun je kleine gebreken uit bestaande installaties halen en een gebouwbeheersysteem finetunen. Als je daarbij energiemanagement meerdere jaren achter elkaar uitvoert, haal je maximaal rendement uit je maatregelen. Goed energiemanagement vraagt tijd, maar levert veel op.”
De eerste resultaten van de analyses bij Invitare zijn nu bekend. Zo is het energieverbruik in de schoolgebouwen in 2024 met liefst 30% afgenomen ten opzichte van 2023 en de jaren daarvoor. Cor: “Uit analyses bleek dat het verbruik niet logisch meebewoog met het gebruik van de gebouwen. Zo bleef ook in vakanties en weekenden het energieverbruik doorgaan. Dat hebben we nu getackeld. Als volgende stap zoomen we in op een zo laag mogelijk verbruik op schooldagen.” Ivo en Marjo zijn blij met de resultaten. “Zoals Cor het uitlegt, klinkt het vrij simpel. Maar dat is het echt niet! Het kost veel uitzoekwerk en afstemming met netwerk- en energiebedrijven om duidelijkheid te krijgen over de hoeveelheid energie die je als organisatie per dag of per uur verbruikt. Ook zijn goede meetapparatuur en kennis van meet- en regeltechniek cruciaal om de juiste maatregelen door te voeren.”
Door energiemanagement ontstaat veel inzicht in een gebouw. En dat leidt vaak tot meer verduurzamingsmaatregelen, merkt Cor. “Dat zie je bij Invitare terug. Hier gaan we nu aan de slag met de verdere verduurzaming van 2 verouderde schoolgebouwen.” Vincent voegt toe: “Met behulp van een strategische routekaart maakten we inzichtelijk welke verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn, inclusief kosten, baten en een planning. Op basis hiervan koos Invitare een maatregelenpakket.”
Basisschool ’t Startblok in Cuijk is als eerste aan de beurt, naar verwachting in de zomer van 2025. De school gaat van het gas af en het dak en de vloer worden vervangen. Ook komt er gebalanceerde ventilatie. Cor: “Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat een gezond binnenklimaat de productiviteit van gebouwgebruikers bevordert. Wedden dat de rapportcijfers op ’t Startblok stijgen na de maatregelen?”
Extra mooi: een groot deel van de maatregelen wordt gesubsidieerd met DUMAVA. Deze regeling komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Samen met Invitare vroegen we de subsidie aan voor ’t Startblok in Cuijk en De Bonckert in Boxmeer. Met succes: de subsidie is toegekend. Ivo: “Een geweldig resultaat. Voor ons als schoolbestuur zijn dit soort subsidietrajecten vrij ingewikkeld. Gelukkig hebben we met Hendriks een betrouwbare partner die de kennis in huis heeft om die te coördineren én in te schatten wat er nodig is om ons vastgoed te verduurzamen. Hierdoor worden onze ambities werkelijkheid. Duurzame schoolgebouwen met een gezond binnenklimaat, daar staan en gaan we voor.”
Neem contact met ons op en ontdek hoe wij bijdragen aan een duurzame toekomst. Goed om te weten: voor de DUMAVA-regeling komt jaarlijks nieuw budget beschikbaar. We helpen je graag bij dit subsidietraject.