Wat is jouw rol als werkvoorbereider?

Vanaf de aanvang van het project ben ik samen met mijn collega Gerrit ter Haar als adviseur betrokken. We bekijken de mogelijkheden en geven advies over de installaties, in dit geval een warmtepomp. Daarnaast bepalen we waar de schachten komen, waardoor het leidingwerk voor riool, mechanische ventilatie, water en cv loopt.

We bekijken gelijk ook de verschillende opties voor de badkamer, keuken en de vloer. Het verplaatsen van de keuken bijvoorbeeld heeft een behoorlijke impact. De leverancier van de vloer dient te kijken of dit constructief wel mogelijk is. Als er teveel leidingen lopen dan kan het soms niet. Van belang is ook dat CV leidingen en waterleidingen elkaar niet kruisen in verband met het vóórkomen van legionella. Het is prettig om vooraf alle opties bekeken te hebben, zodat een potentiële koper meteen goed kan worden voorgelicht.

Wat vind je het leukst aan het vak?

Het ontwerpen van installaties en het aansturen van de tekenaars/modelleurs.

Bart Bongers

Wordt het project in BIM uitgewerkt en zo ja, wat is het voordeel?

Veel van onze projecten worden tegenwoordig in BIM uitgewerkt. Het voordeel van een 3D model is dat je buiten op de bouwplaats geen verrassingen meer tegen komt. En kopers kunnen al virtueel door hun woning lopen. Dat zegt zoveel meer dan een tekening.

In welke fase verkeert het project nu?

De woningen uit fase 1 zijn bijna toe aan de afbouw, bij de woningen uit fase 2 gaan we binnenkort starten met de aanleg van de riolering van de begane grond. In januari 2019 start de bouw van fase 3. Dus we zijn nog wel even bezig.

Wat is het meest bijzondere aan dit project?

Het feit dat er drie architecten betrokken zijn die elk voor hun plandeel woningen getekend hebben. Dit resulteerde in 29 typen woningen. Alle woningen worden voorzien van een WKO installatie, zonnepanelen en ventilatie.

Wat is jouw grootste uitdaging?

Op dit moment is mijn grootste uitdaging om de tekeningen met het meer- en minderwerk op tijd bij de monteurs te krijgen. Vloerverwarming en sanitair dient aangevraagd te worden. En het leidingwerk voor keuken en badkamer dient uitgetekend te worden.

Wanneer ben je tevreden?

Als mijn klanten, de monteurs én de bewoners, tevreden zijn.